Murselj Durmiši, pčelar iz Manasirice kod Prizrena dobitnik zlatne medalje na 14. Međunarodnom sajmu pčelarstva “Medena Tuzla 2019”

Na Trgu slobode u Tuzli u petak 20. septembra održan je 14. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “Medena Tuzla 2019”.

Sajam pčelarstva u Tuzli već je postao tradicionalan i ove godine i trajao je dva dana, a posjetitelji su imali priliku po sajamskim cijenama kupiti razne pčelinje proizvode, preparate na bazi pčelinjih proizvoda, ljekovitog bilja, kao i literaturu na temu o pčelarstvu.

Na sajmu je ocijenjeno i predstavljeno nekoliko stotina uzoraka meda koji su pristigli sa tri kontinenta, iz Evrope, SAD-a i Australije, a koji su bili na analizi na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Među brojnim pčelarima koji su nagrađeni za najbolji kvalitet meda našli su se i pčelari sa Kosova a jedan od njih i poznati pčelar iz sela Manastirice kod Prizrena, Murselj Durmiši.

Durmiši je dobio zlatnu medalju za najkvalitetniji planinski med “PLANINSKA LIVADA”.

Murselj Durmiši, koji se uspješno bavi pčelarstvom više od 30 godina, inače dobitnik zlatne medalje, pozdravio je sve pčelare koji su učestvovali na sajmu a posebno iz njihovog udruženja koji su na takmičenju u Bosni i Hercegovini osvojili veliku broj medalja za kvalitet našeg šarskog meda.

“Ova zlatna medalja i priznanje su još jedan dokaz da je naša regija idealna za uzgoj pčela. Planine koje nas okružuju predstavljaju svojevrsnu ekološku oazu na Kosovu. Zemljište na kome dominiraju šume i mirisni pašnjaci, pruža pčelama idelane uslove, a nama pčelarima koji ih negujemo zauzvrat daju svoj jedinstveni proizvod čiji su kvalitet prepoznali vrhunski stručnjaci u regiji”, rekao je Durmiši za balkanplus.net.

Kada je u pitanju pčelarstvo u prizrenskoj regiji svi pčelari iz ovih krajeva trebaju biti presretni jer njihov med je dokazano najboljeg kvaliteta u čitavoj Evropi. O tome govore i brojna prizanja koja su dodjeljenja pčelarima iz Župe na mnoga međunarodna takmičenja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana