Muslimani su ponosni jer su sljedbenici islama u kojem nema razlike među ljudima na osnovu boje kože

Prije više od 1.400 godina, posljednji Allahov poslanik i vjerovjesnik islama, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u potpunosti je dokinuo rasnu diskriminaciju. Eho njegove blagoslovljene poslaničke poruke sa Oprosnog hadža, sa brda Arefat, i danas odjekuje vasionom:

”O, ljudi, vaš Gospodar je jedan, vaš otac je jedan. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti bijeli nad crnim, niti crni nad bijelim, osim po bogobojaznosti. Allah je od vas otklonio oholost iz vremena neznaboštva i hvalisanje porijeklom. Svi ste vi od Adema, a Adem je od zemlje.”

Živimo u vremenu naučnog i tehnološkog napretka kakav svijet ne pamti, živimo, kako to mnogi vole kazati, u vremenu veličanstvene civilizacije, ali smo i pored toga svjedoci da zemlje koje se hvališu svojim civilizacijskim napretkom i koje su predvodnice te civilizacije, ubijaju ljude samo zbog drugačije boje kože.

Koliko samo mi muslimani trebamo biti ponosni što smo rođeni kao muslimani i što nas je naša vjera islam naučila da nema razlike između crnih i bijelih, i što kao muslimani i sljedbenici Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne možemo ni zamisliti da čovjek može ubiti drugog čovjeka zbog njegove boje kože.

Stoga, hvala Allahu na blagodati islama i neka je salavat i selam na Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg je Allah poslao sa svjetlom islama kao milost svim svjetovima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook