Najveći lopovi su oni koji ljudima kradu živote i uništavaju svaku nadu u bolje sutra

Na današnji dan (5. novembra), 2015. godine, talijanski državljanin ukrajinskog porijekla, Roman Ostarikov, uhapšen je zbog krađe nekih prehrambenih artikala iz supermarketa jer je bio gladan. Policija ga je uhvatila i on je izveden pred sud i osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 eura.

No, nakon što je slučaj stigao do Vrhovnog suda, odlučeno je da se ukinu sve kazne za Romana Ostarikova, jer je ukrao zbog gladi. U toj situaciji to nije krivično djelo i sudija je naredio da država plati odštetu vlasniku supermarketa, rekavši: ”Mi živimo u civiliziranoj državi i pravo na preživljavanje veće je od prava vlasništva. U civiliziranoj državi niko ne bi smio umrijeti od gladi, čak ni najgori ljudi.”

A prije više od hiljadu i četiri stotine godina, dvojica sluga Hatiba ibn Belta'ta ukrali su devu od jednog čovjeka iz plemena Muzejne, zaklali je i pojeli. Vlasnik deve ih je odveo halifi Omeru da izvrši nad njima kaznu za krađu. Kad ih je doveo pred Omera, r.a., on je primjetio da su mladići vrlo slabi, mršavi i žutih, upalih obraza, pa je upitao: ”Čije se ovo sluge?” Rečeno mu je da pripadaju Hatibu ibn Belta'tu, i hazreti Omer, r.a., naredio je da mu dovedu Hatiba. Kad je Hatib došao, Omer, r.a., rekao mu je: ”Zamalo da ne izvršim nad njima kaznu za krađu, ali sam shvatio (na osnovu njihovog izgleda), da ih ti izgladnjivaš, i da nisu bili gladni ne bi ni ukrali. Stoga ću ja, umjesto njih, tebe kazniti.”

Zatim je upitao vlasnika deve: ”Koliko košta deva?”

Čovjek je rekao: ”Četiri stotine dirhema.”

Halifa Omer, r.a., rekao je Hatibu: ”Dadni mu osamsto dirhema.”

A mladićima je rekao: ”Idite, i nemojte nikada više nešto slično učiniti.”

Krađa je nesumnjivo veliki grijeh, da nije ne bi Allah propisao kaznu odsjecanja ruke za krađu. Međutim, pravi lopov nije onaj koji krade hljeb da bi jeo, već pohlepni bogataš koji je ukrao hljeb siromahu i prisilio ga na krađu.

Pravi lopovi nisu oni koji nemaju drugog sredstva osim ovoga, iako su oni nedvojbeno griješnici, ali su mnogo veći griješnici oni koji su ukrali živote ljudi i njihove imetke, i koji sirotinju nogama gaze. Takvi zaslužuju mnogo veću kaznu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook