Nasljedna bolest o kojoj se malo zna i misli

Zbog nedostatka enzima crijeva gluten se ne razgrađuje i kao takav dovodi do uništenja apsorptivne površine crijeva, zbog čega su poremećena probava, umanjena resorpcija nutritijenata, povećana apsorpcija loših, nesvarenih sastojaka hrane.

Celijakija je najčešća gastroenterološka bolest o kojoj se premalo govori i razmišlja jer se nedovoljno zna. Mnogi oboljeli i ne znaju da su bolesni, što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima. U osnovi je nasljedni poremećaj s trajnom nepodnošljivošću glutena, bjelančevine žitarica: pšenica, raz, ječam.

Nesvarena hrana

Zbog nedostatka enzima crijeva gluten se ne razgrađuje i kao takav dovodi do uništenja apsorptivne površine crijeva, zbog čega je poremećena probava, umanjena resorpcija nutritijenata, povećana apsorpcija loših, nesvarenih sastojaka hrane. Prate je smanjeno lučenje crijevnih enzima i nekih hormona, poremećena pokretljivost crijeva.

Resorpcija toksina nesvarene hrane uzrok je brojnim teškim oboljenjima (imunološkim, tumorima, raku crijeva…). Naslijeđe je odlučujuće. Javlja se u bilo kojoj dobi života. Najčešća je kod male djece nakon uvođenja namirnica s glutenom i u razdoblju između 30. i 40. godine. Žene čine tri četvrtine oboljelih. Samo 3 posto oboljelih pravilno se liječi.

Dijagnoza se postavlja nakon 11 godina trajanja bolesti. Do sada na jednog prepoznatog bolesnika dolazi sedam neprepoznatih. Mnogi umiru od posljedica celijakije, a da se ne postavi dijagnoza. Unatoč tome, nedovoljno se zna i misli o njoj. Različitost simptomatologije celijakije u kombinaciji s navedenim razlog su pogrešnih dijagnoza s ozbiljnim posljedicama po zdravlje.

Milion Evropljana boluje od celijakije. Kod nas nema podataka o učestalosti ove bolesti.

Gluten enteropatija (celijakija) najprije se manifestira oštećenjem sluznice početnog dijela tankog crijeva nesvarenim glutenom hrane s posljedičnom atrofijom, što vodi u lošu digestiju i apsorpciju gradivnih i toksičnih elemenata nesvarene hrane.

Ako se ne liječi, promjene zahvataju i niže dijelove tankog i debelog crijeva. Težina kliničke slike korelira s dužinom trajanja bolesti i dužinom zahvaćenog segmenta crijeva. Gastroskopski se nađe atrofija sluznice crijeva, što potvrđuje biopsija.

Gluten enteropatija je nasljedna bolest koja se potvrđuje promjenama gena na HLA DQ 2.5 i HLA DQ 8 genotipu. Promijenjen HLA DQ 2.5 genotip prisutan je u 90 posto, a HLA DQ8 kod 10 posto oboljelih, što nalaz čini 100 posto sigurnim. Naveden je neviđeni napredak u dijagnostici celijakije. Genetski promijenjen HLA 2.5 i HLA 8 u interakciji glutena, infekcije crijeva adenovirusima (tip 12), stresa dovode do manifestacije oboljenja.

Javlja se u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešća u prvim godinama života te trećoj i četvrtoj deceniji. Manifestira se simptomatologijom tipičnog i atipičnog oblika celijakije. Tipični oblik celijakije javlja se u najranijem djetinjstvu, kod dojenčadi uzrasta između 6. mjeseci do 2. godine, kada dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.

Manifestira se čestim i dugotrajnim proljevima, brojnim, obilnim, masnim i smrdljivim stolicama. Beba slabo napreduje, nervozna je, poprima „žablji izgled“ s velikim trbuhom i tankim ekstremitetima.

Pridružene bolesti

Kod odraslih celijakija se može javiti u bilo kojem uzrastu, najčešće između 20. i 40. godine, simptomima tipične ili atipične kliničke slike u kombinaciji s pridruženim bolestima, pa i njihovim međusobnim kombinacijama.

Crijeva ne rade

Bolesnik navodi da mu „crijeva ne rade“ ili „ne vare hranu“, što je posljedica oštećenja apsorptivne površine crijeva, nedostatka crijevnih enzima te loše digestije i promjena bakterijske flore.

Variranje apetita

Apetit varira od anoreksije do halapljivosti s uzimanjem mnogo hrane (stalna glad). Dispeptične tegobe prate često povraćanje i aftozne promjene u usnoj šupljini, defekti u zubnoj caklini. Proljevi s posljedicama čine je bolešću cijelog organizma, a ne samo tankog crijeva.

Opći simptomi

Izvancrijevni/ekstraintestinalni simptomi kod celijakije su posljedica loše, nedovoljne i neadekvatne apsorpcije nutritijenata hrane i toksina kroz sluznicu oštećenog crijeva s posljedičnim autoimunim oboljenjima. Dominiraju niski rast, usporeno napredovanje i razvoj djece uz kožne promjene (dermatitisi, herpesi…), smetnje vezane za živčani i reproduktivni sistem, anemija i manjak željeza, krvarenja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana