Ne vrijeđajte dijasporu jer je posvećena porodici i blagostanju na Kosovu

Kosovska dijaspora posvećena je svojim porodicama i blagostanju države kao nijedna dijaspora na svetu, izjavio je zamenik ministra obrazovanja Džavit Redžaj, a prenosi Gazeta Ekspres.

“Nijedna dijaspora, čak ni hrvatska, ne radi za svoju zemlju ono što kosovska dijaspora čini za Kosovo”, izjavio je Redžaj reagujući na negativne izjave novinara Valjona Sile o dijaspori.

Redžaj dodaje da je doprinos dijaspore Kosovu nemerljiv.

“Mi nanosimo štetu Kosovu, a ne dijaspora. Umesto da ih integrišemo i pozovemo da ulažu u kosovsku ekonomiju, mi ih napadamo. Njihov doprinos Kosovu na godišnjem nivou, samo na ime doznaka je čitavih milijardu evra”, dodao je Redžaj.

Zamenik ministra obrazovanja dodaje da se dijaspora sa Kosova teže integriše u inostranstvu, ali da i na taj način izbegava asimilaciju i čuva tradiciju. Ističe i razlike između dijapsore iz Albanije i sa Kosova.

“Lično sam primetio razliku između emigranata iz Albanije , koji se vrlo brzo integrišu i Albanaca sa Kosova, koji se vrlo sporo i teško integrišu. To se može objasniti potrebom i borbom za očuvanje identiteta tokom istorije na Kosovu. Kosovska dijaspora je fanatično posvećena boljitku svojih porodica na Kosovu i blagostanju države Kosovo. Nijedna dijaspora, čak ni hrvatska, ne radi ono što kosovska dijaspora čini za Kosovo. Ne vređajte ljude koji su za nas žrtvovali svoje živote i svoju budućnost” upozorio je Redžaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook