Nema vizne liberalizacije zbog organizovanog kriminala, korupcije i azilanata sa Kosova

U vreme kada Nemačka ponovo uspostavlja granicu sa Češkom i Austrijom zbog pandemije, nezamisliva je liberalizacija viznog režima ili uklanjanje granica za treće zemlje, kaže direktor Kosovskog instituta za evropsku politiku Demuš Šaša, a zbog neuspešne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i straha od velikog broja azilanata Francuska i Holandija najoštrije se protive viznoj liberalizaciji za Kosovo, prenosi Reporteri.

Neke evropske zemlje, uključujući Francusku i Holandiju, smatraju da još nije vreme za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Šaša sumnja da će tokom 2021. godine doći do pomaka u viznoj liberalizaciji, a u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku primećeno je da je Kosovo u početnoj fazi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i da „ne postoji snažna politička volja za efikasno rešavanje pitanja, koja se moraju rešiti“.

Šaša smatra da i pandemija doprinosi odlaganju vizne liberalizacije za stanovništvo na Kosovu.

„Neke države članice EU i dalje misle da Kosovo nije ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima, odnosno u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Od uspostavljanja ovog kriterijuma pre pet godina, Kosovo još uvek nema uspešno rešen slučaj u borbi protiv korupcije na visokom nivou“, rekao je Šaša.

Profesor na Odeljenju za političke nauke Univerziteta u Prištini, Jehona Ljušaku kaže da su mnoge države, poput Franciske skeptične po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

„Kosovo ne uspeva da ove zemlje ubedi, jer nema dobre rezulatate u borbi protiv kriminala i korupcije. Korupcija bi trebalo da bude prioritet institucija, bez mešanja u politiku. Izveštaj o Kosovu, usvojen u utorak, 23. februara, u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, primećuje da su glavni slučajevi na Kosovu išli presporo i da su kazne, ako su postojale, bile blage”, naglašava Ljušaku.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook