Nezadovoljni politički predstavnici manjinskih zajednica podnijeli žalbu Izbornom panelu

Lideri Egipćanske liberalne stranke i Socijaldemokratske unije Veton Beriša i Duda Balje predali su danas žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke “zbog sumnje na manipulaciju glasovima od strane Srpske liste tokom vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara”, prenosi Reporteri.

Kako je Beriša je rekao medijima, potpisnici žalbe su još pet partija manjinskih zajednica na Kosovu. On je izrazio uverenje da će odluka o Izbornog panela biti ispravno donosena i da će biti u korist podnosilaca žalbe.

“Danas, zajedno sa pet partija nevećinskih zajednica, ostvarujemo svoje zakonsko pravo, jer mislimo da je na izborima 14. februara došlo do orkestracije glasova. Žalimo se na stranku Romska inicijativa (RI). Naša tvrdnja je da su dva predstavnika Roma izabrana sa 95,5 odsto glasova srpske zajednice. Imamo dokaze da smo podneli žalbu na IPŽP i verujemo da će IPŽP odlučiti u našu korist”, rekao je Beriša.

Uverenje da je podneta žalba utemeljena na dokazima, iznela je i predsednica Socijaldemokratske unije Duda Balje.

“Podneli smo žalbu za koju mislimo da smo u pravu. Uvereni smo da će pravda ići svojim tokom. Mislimo da zajednica nije glasala za neke poslanike koji su izborili pravo da uđu u kosovsku skupštinu”, rekla je Balje.

Balje kaže da će, ukoliko Izborni panel ne odluči u korist podnosilaca žalbe, žalbu biti upućena Vrhovnom i Ustavnom sudu.

“Tražimo poništavanje srpskih glasova koje su dali Bošnjacima”, kaže Balje.

Rezultatima izbora nisu zadovoljni ni u Ujedinjenoj romskoj partiji Kosova, čiji predsednik Aljebt Kanoli smatra da je ta lista oštećena.

“Oštećeni smo u ovom procesu, jer je to slobodna volja građana. Sa ovim konačnim rezultatima u vezi sa romskom inicijativom iz Gračanice, smatramo da su njihovi predstavnici izabrani nelegalno. Verujemo da naša žalba neće biti odbačena”, rekao je Kanoli.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook