Njemačka vlada: Sporazum o ZSO biće u skladu sa kosovskim propisima

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da bi Sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu trebalo da bude zasnovan na sporazumima postignutim 2013. i 2015. godine, javlja Ljajmi.

Zajbert je u Berlinu ocenio da u dijalogu Srbije i Kosova, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, treba razmotriti sva pitanja koja su još otvorena.

“Veoma je važno da obe strane moraju raditi na postizanju kompromisa, uprkos svojim prirodno različitim perspektivama”, rekao je Zajbert.

Cilj je zaista sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, rekao je on.

A da bi postigli takav sporazum, Beograd i Priština moraju da razmotre sva otvorena pitanja”, kazao je Zajbert.

Upitan o Zajednici opština sa srpskom većinom, Zajbert je podsetio na dva sporazuma koja su prethodno postignuta u okviru tehničkog dijaloga, u aprilu 2013. i avgustu 2015.

“O svojstvima, a zatim i nadležnostima moraju se dogovoriti upravo na ovoj osnovi, i oni moraju biti u skladu sa kosovskim zakonom”, rekao je Zajbert i dodao da nadležnosti Zajednice su opisane sasvim jasno u ovim sporazumima i uključuju, na primer: obrazovanje, zdravstvo, ekonomski razvoj itd.

Pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom pretvorilo se u „jabuku razdora“ između kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Avdulaha Hotija.

Tači smatra da ovom temom nije potrebno baviti se u političkom dijalogu koji se odvija u Briselu između Kosova i Srbije. Prema diplomatskim krugovima iz Berlina, pitanje Zajednice bilo je razlog što sledeći sastanak Hoti-Vučić, zakazan za ovaj početak nedelje u Briselu, nije održan.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je sporazumom u okviru dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu 2013. godine.

Kasnije u 2015. godini, Kosovo i Srbija su pod posredovanjem Evropske unije postigli dodatni sporazum o osnivanju ove Zajednice, koja je govorila o izvršnim ovlašćenjima.

Pored obrazovanja, zdravstva i ekonomskog razvoja, Srbi su dobili nadležnost za urbano i ruralno planiranje, navodi Ljajmi.

Međutim, Ustavni sud Kosova je u tumačenju ovog sporazuma utvrdio da principi ZSO nisu u skladu sa Ustavom Kosova.

Ipak, Ustavni sud Kosova je utvrdio da se principi mogu uskladiti sa pravnim aktima Vlade Kosova.

(Kosovo Online/Lajmi)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana