Nove antikovid mjere Vlade Kosova danas stupaju na snagu

Aktuelna vlada Kosova u utorak je odobrila nove mere za spre─Źavanje ┼íirenja pandemije kovid-19, prema kojima ─çe slobodno kretanje gra─Ĺana i rad ekonomskih operatera, tr┼żnih centara, hotela i gastronomije biti od 05:00 do 20:00. Nove mere stupaju na snagu danas i va┼żi─çe do druge odluke, saop┼ítila je aktuelna vlada Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Kretanje osoba starijih od 65. godina

Prema ovim merama, osobama starijim od 65 godina dozvoljeno je da napu┼ítaju ku─çu samo u┬áradnim satima 6:00-10:00 i 16:00-19:00, dok van ovog vremena mogu izlaziti samo radi hitnih i zdravstvenih potreba dokazivanjem relevantni dokument potrebu za izlaskom iz ovog rasporeda nadle┼żnom kontrolnom telu.

Ulaz stranih dr┼żavljana na Kosovo

Strani dr┼żavljani koji ulaze na Kosovo, uklju─Źuju─çi one sa privremenim ili stalnim boravkom na Kosovu, koji dolaze iz visoko rizi─Źnih zemalja prema slu┼żbenoj listi ECDC, moraju da imaju negativan PCR test za kovid-19.┬áNe stariji od 72 sata.

Iz ove mere su izuzete osobe koje prolaze tranzitno kroz Kosovo, profesionalni voza─Źi kao i strane diplomate akreditovane na Kosovu i njihove porodice.

Svi dr┼żavljani Kosova┬á(uklju─Źuju─çi one koji borave u drugoj zemlji), po ulasku na Kosovo moraju da podnesu potvrdu za negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre ulaska na Kosovo, u suprotnom moraju u izolaciju 7 dana.

Izuzeci su gra─Ĺani Kosova (uklju─Źuju─çi one koji borave u drugoj zemlji) koji su napustili Kosovo u poslednja 24 sata.

Op┼ítine su du┼żne da obezbede tehni─Źke medicinske timove, uz podr┼íku kosovske policije, za kontrolu putnika koji ulaze na administrativnim prelazima.

Organizovanje rada javnih institucija i privatnih organizacija /preduze─ça

Javne ustanove i privatne organizacije / preduze─ça bez izuzetka du┼żni su da svakodnevno prate zdravstveno stanje osoblja u skladu sa “Priru─Źnikom za za┼ítitu od ┼íirenja kovid-19”, uklju─Źuju─çi obavezno merenje temperature┬áza sve prilikom ulaska u prostorije.

Sve dok to ne uti─Źe na obavljanje usluga i zadataka institucija, javnim institucijama je nalo┼żeno da rade samo sa osnovnim osobljem.

Radnici sa hroni─Źnim bolestima (prema za to pripremljenoj zvani─Źnoj cirkularnoj izjavi Ministarstva zdravlja),┬átrudnice i dojilje oslobo─Ĺeni su pojavljivanja na poslu, kako u javnim, tako i u privatnim ustanovama, dok su poslodavci upu─çeni, koliko je to mogu─çe. stvoriti uslove za njihovo anga┼żovanje na poslu od ku─çe.

Javne i privatne ustanove du┼żne su da na pristupa─Źnim mestima na ulazu u objekt dr┼że dezinfekciona sredstva za maske za ruke i lice, koja mogu da koriste zaposleni u ustanovama i posetioci.

Svim javnim institucijama (centralnim i lokalnim), kao i organizacijama, preduze─çima i privatnim entitetima bez izuzetka,┬ázabranjeno je organizovanje bilo kakvih sve─Źanih ceremonija do kraja godine.

Organizacija obrazovnog procesa

Obrazovni proces u preduniverzitetskim institucijama, javnim i privatnim, za drugi semestar zapo─Źinje┬á18. januara 2021. godine i organizovan je prema planu Ministarstva prosvete i nauke.

Obrazovni proces u svim visoko┼íkolskim ustanovama, javnim i privatnim, organizovan je prema nastavnom planu i programu odgovaraju─çih institucija u onlajn obliku, osim ispita, prakti─Źnog i laboratorijskog rada koji moraju biti organizovani u skladu sa preporukama NIJZK.

Delatnost javnih i privatnih vrti─ça nastavlja se prema proceni i nadzoru op┼ítinskih vlasti, na osnovu “Priru─Źnika za za┼ítitu od ┼íirenja kovid-19”, uklju─Źuju─çi svakodnevno merenje temperature dece i osoblja prilikom ulaska u prostorije.

Organizacija op┼ítinskih ┼ítabova za vanredne situacije i op┼ítinskih zdravstvenih slu┼żbi

Od op┼ítina se zahteva da odr┼żavaju op┼ítinske slu┼żbe za vanredne situacije u potpunosti aktivne da nadgledaju sprovo─Ĺenje mera, zdravstveni status gra─Ĺana zara┼żenih kovid-19 i druga pitanja, kao i da se koordiniraju sa relevantnim centralnim nivoom.

Op┼ítine su du┼żne da pru┼żaju ku─çne zdravstvene usluge za sve hroni─Źno bolesne i starije od 65 godina.

Od op┼ítina se zahteva da, u saradnji sa kosovskom policijom, obezbede tehni─Źke medicinske timove za obavljanje rutinske kontrole stranih i lokalnih gra─Ĺana koji ulaze na teritoriju Kosova.

Mere za javne aktivnosti

Zabranjeno je okupljanje gra─Ĺana u vi┼íe od 4 osobe┬ána javnim trgovima, parkovima, javnim mestima, zimskim rekreacionim centrima i sli─Źno, osim u slu─Źajevima dozvoljenim ovom odlukom.

Sva javna okupljanja u javnim prostorima svih oblika su zabranjena, osim što je dozvoljeno ovom odlukom.

Seminari i radionice svih javnih i privatnih institucija su zabranjeni.

Zabranjeno je organizovanje ven─Źanja i porodi─Źnih zabava.

Verske ceremonije i aktivnosti su zabranjene, osim uz u─Źe┼í─çe u┼że porodice.

Izuzeci od gornje ta─Źke┬ásu posebne verske ceremonije koje se organizuju uz posebnu dozvolu Ministarstva zdravlja na osnovu preporuka NIJZ-a.

Mere za poslovne aktivnosti

Zabranjena je delatnost javnih pijaca, javnih prodaja vozila kao i sto─Źna pijaca.

Opštine su kategorisane u tri grupe na osnovu rizika od širenja zaraze:

Op┼ítine niskog rizika┬á– do 75 zara┼żenih na 100.000 stanovnika u roku od jedne nedelje (zeleno),

Op┼ítine sa srednjim rizikom┬á– od 76-150 zara┼żenih na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana (┼żuto),

Op┼ítine sa visokim rizikom┬á– preko 150 ljudi zara┼żeno na 100.000 stanovnika u roku od jedne nedelje (crveno).

Svake nedelje, svakog petka, NIJZ i MZ objavljuju brojeve zara┼żenih od strane op┼ítina i kategori┼íu op┼ítine prema nivou rizika opisanom.

Taksisti mogu da rade┬ása jednim putnikom pozadi ili do tri ako su ─Źlanovi porodice, po┼ítuju─çi “Priru─Źnik za za┼ítitu od ┼íirenja kovid-19”,

Dozvoljene su sportske aktivnosti┬áu zatvorenom i na otvorenom, gde tokom treninga u zatvorenom mo┼że da u─Źestvuje do 20 ljudi, dok tokom takmi─Źenja do 50 ljudi, uvek na osnovu lokalnih i me─Ĺunarodnih sportskih protokola, kao i na osnovu “Priru─Źnika za za┼ítitu od ┼íirenja kovid-19”,

Zatvorene teretane i bazeni┬ádozvoljeni su za individualne rekreativne aktivnosti koriste─çi do 40% prostora, po┼ítuju─çi “Priru─Źnik za za┼ítitu od ┼íirenja Covid-19”,

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

´╗┐