Novi rekord u brzini prenosa podataka

Istraživači su ostvarili brzinu prenosa podataka od 186 gigabita u sekundi, čime su otvorili put formiranju mreža sa standardnom brzinom od 100
gigabita u sekundi, što bi značajno ubrzalo naučna istraživanja.
Novi rekord jednak je prenosu podataka sa 1.000 DVD-ova u jednoj sekundi ili 100.000 Blu-ray diskova za jedan dan, prenosi BBC.
Tokom testa, podatke su razmijenili američki Univerzitet Vicotria iz Britanske Kolumbije i Washingtonski državni centar za konvencije u Seattleu, koji su međusobno udaljeni 212 kilometara.
Istraživači su u oba smjera ostvarili brzinu od 186 gigabita u sekundi, čime su oborili svoj prethodni rekord od 119 gigabita u sekundi iz 2009. godine. Radi poređenja, mreže optičkih kablova trenutno dostižu najveću brzinu prenosa podataka od jednog gigabita u sekundi.
Novi rekord postignut je korištenjem najnovije optičke opreme, servera sa performansama podešenim na maksimum i mreže koju je postavila kanadska kompanija CANARIE.
U izvođenju eksperimenta učestvovali su fizičari, kompjuterski naučnici i mrežni inženjeri. Stručnjaci su, radi ilustracije mogućnosti ovog sistema, izvršili prenos ogromne količine podataka iz centra u Seatlleu i lokacija u Brazilu i Južnoj Koreji.
Ovo tehničko ostvarenje moglo bi da bude veoma korisno u realizaciji velikih naučnih projekata, poput eksperimenta Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) sa Velikim sudaračem čestica Hadron.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook