Opštine se žale na nedovoljne doze vakcina za zdravstveno osoblje

Distribuciju antikovid vakcina na Kosovu prate brojne kritike, predstavnici opština, kojima su dostavljenje prve doze vakcine “AstraZeneka”, žale se da je Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova dostavilo manji broj doza vakcina od broja potrebnog za vakcinisanje zdravstvenog osoblja koje je obuhvaćeno prvom fazom vakcinacije, prenosi Ekonomija Onlajn.

Opštini Suva Reka, u kojoj je danas započela vakcinacija zdravstvenog osoblja, dobila je samo 110 doza vakcine “Astra Zeneka” od potrebnih 215.

Direktorka zdravstva u opštini Suva Reka Besa Kući izrazila je nadu da će im potrebne doze vakcini stići što pre i pozvala svoje kolege da se vakcinišu, jer su u neposrednom kontaktu sa zaraženima.

Iz Službe za vanredne situacije u opštini Suva Reka Sanije Gaši, koja se među prvima vakcinisala, rekla je da se nije bojala vakcinacije i da se dobro oseća. Apelovala je na stanovništvo da se vakciniše, jer je to, kako je navela „spas“.

Sa nedovoljnim brojem antikovid vakcina suočene su i druge opštine, poput Kačanika.

U toj opštini je vakcinacija započela juče, a dostavljeno im je samo 70 doza vakcine, što nije dovoljno za broj zdravstvenih radnika u toj opštini. Istu žalbu je podnela i opština Štimlje, koja je takođe primila 70 doza.

Direktor za zdravstvo u opštini Štimlje Musa Baftiu, rekao je da je u toj opštini danas započela vakcinacija zdravstvenog osoblja. „Juče nam je dostavljeno 70 vakcina. Verujem da će nam narednih dana NIJZK isporučiti vakcine i za starije od 80 godina“, rekao je Baftiu.

U Štimlju se jedan deo zdravstvenog osoblja suprostavio vakcinisanju, da bi ih motivisao, prvi se u toj opštini vakcinisao gradonačelnik Naim Ismailji.

Opština Peć je imala dovoljan broj doza vakcina za sve zdravstvene radnike u toj opštini, a u Prizrenu je od 1.300 zdravstvenih radnika vakcinisano 1.270.

Iz Ministarstva zdravlja navode da je u toku prva faza vakcinacije na Kosovu, kojom su obuhvaćeni zdravstveni radnici, a odvija se u 29 opština po dostavljenim spiskovima i naglašavaju da će svim zdravstvenim radnicima biti obezbeđena vakcina “AstraZeneka”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook