Ovo su nove mjere koje stupaju na snagu sutra

Ministarstvo zdravlja preduzeće sutra nove restriktivne mere za gradove u zavisnosti od broja pozitivnih slučajeva koronavirusa, a gradovi će biti podeljeni u tri zone opasnosti, javlja Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj prištinski medij, zelena zona biće sa najmanjim rizikom, žuta zona sa srednjim i crvena zona sa visokim rizikom.

Očekuje se da će Ministarstvo zdravlja danas objaviti nove mere u borbi protiv koronavirusa, kao i da će te mere, koje će stupiti na snagu od sutra, trajati nedelju dana.

Na osnovu nedavnih novih slučajeva koronavirusa, kako se navodi, Minitarstvo će takođe objaviti rangiranje opština u svakoj oblasti rizika od širenja kovid-19.

Gazeta Ekspres saznaje da će u opštinama navedenim u zelenoj zoni, sa manjim rizikom od širenja zaraze kovid-19, ekonomskim operaterima biti dozvoljen rad od 5 do 19 časova.

Javnom prevozu u tim opštinama biće dozvoljeno da rade sa 50 odsto kapaciteta, a taksi vozila će moći da prevoze jednog putnika pozadi, dok su tri putnika dozvoljena ako su članovi jedne porodice.

Tržni centri u opštinama u zelenoj zoni moći će da rade od 5 do 19 časova, dok će rad ugostiteljskih objekata biti zabranjen posle 19 časova.

U opštinama koje su deo žute zone ekonomskim operaterima će biti dozvoljen rad od 6 do 18 časova.

Javnom prevozu će biti dozvoljeno da saobraća do 50 odsto kapaciteta, dok će taksiji moći da saobraćaju sa jednim putnikom pozadi, osim u slučajevima kada su članovi jedne porodice.

Tržni centri u opštinama koje su deo žute zone radiće od 6 do 18 časova, dok je rad ugostiteljskih objekata zabranjen posle 18 časova.

Opštine koje su u crvenoj zoni, u onoj sa visokim rizikom od širenja koronavirusa, imaće strože mere, navodi Gazeta Ekspres.

U tim opštinama zabranjuje se ulazak i izlazak građana i vozila, osim zdravstvenom osoblju, osoblju obezbeđenja, pravosudnom osoblju i studentima.

Ulaz će biti dozvoljen i građanima koji imaju medicinske potrebe, za potrebe proizvodnje, snabdevanje i prodaje osnovnih prehrambenih proizvoda i lekova za ljude i životinje.

Takođe, biće dozvoljen ulazak ekonomskih operatera i besplatan prevoz robe ili usluga koji obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja.

Kako se navodi, biće dozvoljen ulazak i radnicima građevinskih kompanija i operatorima koji izvode javne radove.

Ugostiteljskom sektoru će biti zabranjen rad, osim usluge “za poneti”. Čak će i tržnim centrima biti zabranjen rad.

Javne i privatne institucije, dodaje se, radiće smanjenim kapacitetom, samo sa osnovnim osobljem.

Taksiji će moći da prevoze samo jednog putnika, dok će, ukoliko su članovi porodice, biti dozvoljeno troje putnika.

Kulturne aktivnosti biće zabranjene u gradovima koji su u velikom riziku od širenja koronavirusa.

Sportovi u zatvorenom i na otvorenom takođe će biti zabranjeni, osim takmičenja u nacionalnoj ligi i međunarodnih kvalifikacija.

Opštine u crvenoj zoni do pre dva dana bile su: Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevo i Štimlje.

U žutoj zoni bili su: Uroševac, Kosovska Kamenica, Srbica, Vučitrn, Južna Mitrovica, Glogovac, Severna Mitrovica, dok su u zelenoj zoni bili Prizren, Dragaš, Klina, Istok i Mališevo.

Ti podaci su se promenili i biće ažurirani nakon obaveštenja Ministarstva zdravlja, navodi Gazeta Ekspres.

(Kosovo Online/Gazeta express)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook