Politička i nacionalna izdaja koalicije VAKAT u procesu decentralizacije

  1. 1.Sednica Skupštine Kosova, 19 i 20 Maj 2005 godine

  Predstavnik SDA Numan Balić iznosi na Skupštini Kosova i podržava prijedlog za opštinu Vitomirica.

  Predstavnik KDTP Mahir Yagcilar, obračajući se Skupštini javno iznosi zadovoljstvo jednoglasne podrške unutar poslaničke koalicije 7+ (Vakat, KDTP i Romi) pilot programu opšine Mamuša.

  Predstavnik Vakat koalicije Džezair Murati na Skupštini opravdava podršku KDTP-u a ne SDA-i sledećom izjavom: „Trebamo biti realni, nismo mogli očekivati da iz ostalih zajednica idu dvije opšine. Figurirao je prijedlog Vitomirice i Mamuše. Ako se malo pozabavimo argumentacijama, mi trebamo biti realni. Ako govorimo o interesima građana, onda možemo reći da je Vitomirica mnogo bliže Peći i da je na neki način kao predgrađe Peći a da je Mamuša udaljenija od Prizrena”.

  1. 2.Wikileaks – tajne depeše Ambasade SAD na Kosovu, Maj 2006 godine

Ne srpske manjine neodlučne oko decentralizacije

Paragraf 1.”…Većina lidera ne srpskih manjina je tokom zadnjih sastanaka bila nedvosmislena želeći da odluči o stvaranju opština sa manjinskom većinom kroz razgovore sa Kosovskim liderima u Prištini nego putem pregovora sa Beogradom, već je bila zabrinuta za uticaj na izmjene manjina koje ostaje u većinski albanskoj sredini“.

Paragraf 3.“… Idrizi je takođe naglasio da je njegova stranka osvojila najveći broj glasova Goranaca / Bošnjaka u opštini Dragaš, centru goranske zajednice i teritorije predložene od strane Beograda za goransku opštinu te tvrdio da je on legitimni predstavnik interesa Goranaca.

Paragraf 4. “Goranska zajednica je podjeljena oko toga kako najbolje i šire predstaviti svoje interese u Beču. Neki Goranci, poput Idrizija, smatraju da su Goranci podskup (ili barem u vezi sa) širom zajednicom Bošnjaka, i vidi interese zajednice kao najbolje imajući bliže odnosa sa kosovskim Bošnjacima i etničkim Albancima…“

Paragraf 5.“… Vakat lideri izražavaju zabrinutost, ističući da bi lideri Bošnjaka predložili stvaranje opštine u dolini Župe kod Prizrena, sa centrom u Rečanima, koji bi podrazumjevao 13-15,000 ljudi sa etničkim sastavom od 80 odsto Bošnjaka, 15 odsto Albanaca, 4 odsto Srba i jedan odsto Turaka. Međutim, oni su zabrinuti da će uključivanjem 70 odsto Prizrenskih Bošnjaka u takvoj opštini ostaviti drugih 30 odsto izolovano i podložno migraciji ili asimilaciji u Albance…”

Paragraf 6.”… Idrizi je istakao da Vitomirica-rodni grad političkog rivala Numana Balića-Bošnjaka koji želi da Vitomirica postane opština –ima samo 46 odsto Bošnjaka, prema podacima iz UNHCR-a.

Paragraf 7.“ Iz tih razloga, poslanička grupa 6+ jednoglasno je favorizovala stvaranje sistema decentralizacije koji bi stvorio više pod opštinskih jedinica u postojećim opštinama kako bi neke funkcije upravljanja približili građanima izbegavajući razdvajanje i isključenje manjina iz postojećih opština. “Ono što nam je potrebno je puna integracija, a ne razdvajanja”.

Paragraf 8.”…Lideri zajednica su izjavili Političkom Službeniku Ambasade da je Idrizi imao specifican mandat po pitanju decentrlizacije u Beču te da namjeravaju da izaberu različite predstavnike da ih zastupaju po različitim pitanjima…”

Paragraf 10.”…Kosovski lideri nesrpskih manjinskih zajednica snažno favorizuju decentralizacija, ali su radije za sistem opštinskih pod jedinica kojim neće otkinuti malu populaciju svojih zajednica iz većih centara stanovništva zajednica..“.

  1. 3.Ministar i Generalni Sekretar Ministarstva Lokalne Samouprave, Sept. 2011

Septembra 2011 u selu Rečane, održan je kontstruktivni sastanak povodom procesa decentralizacije regiona Župe, uz prisustvo Ministra Lokalne Samouprave i Generalnog Sekretara Ministarstva sa kompletnim osobljem koje vodi sam proces decentralizacije. Prati link:

Iz gore navedenog linka mogli ste jasno čuti odlučnost i spremnost Ministra i Vlade što se tiče unapređenja kvaliteta života građana procesom decentralizacije kao i  Generalnog Sekretara Ministarstva koji potvrđuje da je jedini procesuiran zahtjev od strane zajednice Bošnjaka podnet Novembra 2009 od strane mjesne kancelarije Rečane za formiranje opštine Rečane kao i da je proces formiranja podjeljen u 19 sektora te da se razmatra i da će se razmatrati na Vladi Kosova.

Takođe, providno je izbjegavanje i svaljivanje krivice na Vladu Kosova i Međunarodnu Zajednicu od strane Vakat koalicije, te negiranje bilo kakvog stepena odgovornosti za svoju ne angažovanost prilikom predlaganja pilot opština, kreiranja Ahtisarijevog paketa, pregovora u Beču itd….U periodu nakon sastanka do dana današnjeg započinje neviđeno plasiranje dezinformacija, vođenje destruktivne politike i manipulisanje javnim mnjenjem, putem medija od strane Vakat koalicije na račun podnetog zahteva Novembra 2009 i samog procesa decentralizacije opštine Rečane.

Koristeći se opštim stanjem ne informisanosti naše zajednice, te držeći monopol, kontrolu i recenziju uređivačke politike nad svim mogućim medijima i web portalima preko kojih se zajednica Bošnjaka informiše, uključujući očiglednu pristrasnost redakcije na Bosanskom jeziku javnog servisa RTK,Vakat koalicija nastavlja drugu deceniju manipulisanja javnim mnjenjem, vješto izbjegavajuči svaki vid odgovornosti za političke neuspjehe i nezainteresovanost za zaštitu vitalnih interesa zajednice, servirajući dezinformacije, vršeći direktnu opstrukciju processa decentralizacije opstine Rečane, što kao posljedica rezultira percepcijom “informacija“ i osećajem kontinuiranog ogorčenja i razočarenja zajednice Bošnjaka u institucije Republike Kosovo. 

Scenario najžešćeg serviranja dezinformacija po Vakatu podređenim web portalima i oponiranja zahteva za decentralizaciju zadnjih dana predvodi niko drugi nego zamenik ministra za Dijasporu Ćerim Bajrami, ličnost koja apsolutno nema nikakvih kompetencija niti ovlašćenja da u ime Ministarstva Lokalne Samouprave ili Međunarodne Civilne Kancelarije iznosi takvu vrstu dezinformacija pokušavajući da odbrani političke poraze svojih mentora (Dž. Murati i S.Idrizi) kojima je slepo podređen. Prati link:

Nova Demokratska Stranka ovim saopštenjem obaveštava zajednicu Bošnjaka da je proces decentralizacije opštine Rečane u toku, da će se:

 a) nakon ispunjavanja dva uslova koje ste čuli od strane Generalnog Sekretara Ministarstva (ocena održivosti postojećih opština i rezultat popisa stanovništva) koji su već dostupni,

 b) zahtev naći na među-ministarskoj komisiji koja zahtev razmatra i

 c) preporučuje ga Parlamentu Kosova sa zahtevom o izmeni Zakona o Administrativnim Granicama tj. uvrstavanjem regiona Župe na geografskoj karti opština Kosova,

 d) da bi se na kraju procesa uspela izdejstvovati 2/3 poslanička većina u Parlamentu Kosova.

Politickog i ideoloskog vodju Vakata- Dzezaira Murati, zbog totalne političke nezrelosti, pasivnosti i nezainteresovanosti za odbranu nacionalnih interesa zajednice Bošnjaka u vreme stvaranja pilot a kasnije i Ahtisarijevih opština smatramo jedinim krivcem za vođenje izdajničke politike zajednice  te pozivamo sve političke subjekte i nevladine organizacije da javno reaguju i osude propalu politiku Vakata o „decentralizaciji“.

 NDS  će uvek braniti nacionalne i političke interese zajednice i podržavati beskompromisnu spremnost  da ide događajima u susret i vijeruje da je to najači argument i razlog reformatorske politike, koja će intenzivnije započeti sa mogucim kooaliranjem sa svakom novom inicijativom, koja će biti zasnovana jedino na interesima zajednice.Sa medijskom politikom bez promene, zajednica Bošnjaka nikada neće postati deo modernog evropskog društva, zasnovanog na vrednostima slobode, ljudskih prava, iskorenjivanja mržnje, regionalne saradnje, modernizacije ekonomije, razvoja tržišta, obrazovanja i kulture koji su suština političke ideje preokreta, koju simbolizuje Nova Demokratska Stranka i na kojoj NDS insistira i izgrađuje svoju političku platformu,stoji u saopštenju NDS-a  za medije koje smo dobili  putem elektronske pošte i objavili u orginalu.

NOVA DEMOKRATSKA STRANKA

Prizren, 23 Februar 2012


Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook