Porodica – naše najveće dunjalučko blago

Majka – Najčasniji Božanski dar onima koji se Boga boje, pod njenim nogama je džennetsko prebivalište, njezina dova za tebe je neiscrpno blago, a njezino zadovoljstvo tobom sreća neprolazna. San pokraj njezinih nogu je rahatluk za dušu, a poslušnost i dobročinstvo prema njoj je kruna na tvojoj glavi. Ona je najveća dobrota i najbolji dar, jer je ona jedna od džennetskih kapija.

Otac –  On je osnova od koje si nastao, njegovo zadovoljstvo i davanje je smirenost, poslušnost i dobročinstvo prema njemu je sreća, užitak i rahatluk za dušu, a neposlušnost prema njemu propast i nesreća. On je jedna od kapija Allahovog zadovoljstva.

Muž – To je zaštitni zid kuće, tvrđava bliskosti i sklada, i rijeka ljubavi. Njegovo prisustvo znači sreću, a odsustvo donosi tugu i bol. Od njega se dobija i crpi smirenost i ponos, kuća je puna i snabdjevena kada je on prisutan, a postaje ruševina kada njega nema.

Supruga – Sigurno sklonište i sreća koja te preplavi i ispuni, i odjeća koja te pokriva i štiti, i toplo gnijezdo koje te čuva i najljepši miris. Kada je pogledaš nestaje teškoće i umora, a njezina blizina donosi sreću i radost. Ona je ona koja govori: ”Ovo je za tebe”, prije nego što kaže: ”Ovo je za mene”.

Kćerka – Ona je tvoj zastor od džehennemske vatre ako je lijepo odgojiš, ona te pridobija svojom emotivnošću i naklonošću, ona bolje od tvojih sinova osjeća i doživljava tvoju tugu i patnju, i najbolje zna pružiti utjehu. Onaj kome Allah nije podario kćer(i), on ne zna šta je istinska slast dunjalučkog života i ne zna šta je istinska samilost i nježnost. 

Sin – On je tvoja slika i prilika, tvoja radost dok je dijete, a tvoj ponos kad odraste. On je tvoja podrška kad ostariš i kad ti se leđa saviju, i pomoć kad u nevolju zapadneš.

Sestra – Ona je čuvar tvojih tajni i lijek za tvoje brige i tugu, ona je glas sigurnosti, utjehe i iskrene ljubavi, ona je u svakoj situaciji spremna žrtvovati se za tebe, ona ti je umjesto majke, kad ostaneš bez majke. Čuvati i održavati rodbinsku vezu sa sestrom je najveći dobitak.

Brat – Hladovina u koju se sklanjaš usljed velike žege i vrućine, od svih prijatelja koje imaš, on ti je najbliži, on ti je prisni prijatelj u djetinjstvu, a podrška i zaštita kad odrasteš.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook