Posjeta Masa je došla u pravom trenutku, Njemačka priznaje da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasoli rekao je da je poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa veoma važna i da se u prošlosti nije dešavala često, prenosi Ekonomija onlajn.

Vasoli je naglasio da je ova poseta došla u pravo vreme i da je jedan od njenih ciljeva da, u trenutku kada su se pojavili neki ne previše javni dokumenti u kojima se razgovaralo o preuređivanju granica Zapadnog Balkana, Nemačka još jednom potvrdi da je protiv promene granica.

„To su rekli mnogo puta, nastavili su da budu lojalni toj poziciji, pa čak i danas smo čuli da su protiv promene granica“, rekao je Vasoli.

On je dodao da je, kada je reč u dijalogu Kosova i Srbije, Mas rekao da treba postojati kompromis obe strane. Dodao je da bi Priština trebalo da ima veliki konsenzus kako bi bila što jača za pregovore koji bi trebalo da uslede.

„Što se tiče dijaloga, ono što sam uspeo da razumem je da Nemačka potvrđuje da je svrha dijaloga da vodi ka priznanju. Očekuje se da će na kraju biti priznanja, a to znači da Nemačka od Srbije traži priznanje Kosova. Mas je rekao da se kompromis očekuje sa obe strane, ali kakav bi kompromis države trebale napraviti, trebalo bi da vidimo u budućnosti.Ono što je evidentno je da su naše institucije u teškom položaju, jer žele da postignu priznanje od Srbije“, rekao je Vasoli.

Kao posebno važnu vest, Vasoli ističe izjavu Masa u kojoj kaže da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

„Mislim da je to sama po sebi vest, moramo joj posvetiti više pažnje. To je prvi put da tako visoki nemački zvaničnik priznaje da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima. Dobijamo podršku od tako važne države koja donosi odluke u Evropskoj uniji“, zaključio je Vasoli.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook