Povodom obilježavanja 11. jula, genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Premijer Kosova Ramush Haradinaj sa najvišim zvaničnicima DSB-a

Povodom obilježavanja 11. jula, genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, stravičnog zločinia nad nevinim bošnjačkim civilima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. počinjeni na cijeloj teritoriji suverene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine te nezapamćen krvavi pir Vojske Republike srpske nad 8372 Bošnjaka u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenici, premijer Republike Kosova Ramush Haradinaj primio je u svom kabinetu bošnjačke predstavnike Demokratske stranke Bošnjaka, sa lokalnog i centralnog nivoa. Sastanku su prisustvovali: Rasim Demiri, ministar za regionalni razvoj i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, poslanici u Parlamenu Republike Kosova, Duda Balje i Bahrim Šabani, zamjenik ministra za dijasporu i strateških investicija, Ćerim Bajrami, dogradonačelnica Memnuna Ajdini, odbornik Edis Aljilji i bivši poslanik u Parlamentu Republike Kosova, Džezair Murati.

Premijer Ramush Haradinaj je rekao da se suosjeća sa bošnjačkim narodom nad kojim je genocid u Srebrenici i da on predstavlja najgori genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Svijet nikada ne treba da ćuti o zločinima protiv čovječnosti, posebno protiv genocida u Bosni i na Kosovu”, rekao je premijer Kosova, Ramus Haradinaj.

Bošnjački predstavnici Demokratske stranke Bošnjaka zahvalili su se premijeru Haradinaju na njegovom kontinuiranom poštovanju bošnjačke zajednice i što suosjeća sa bolom za žrtvama Srebrenice, najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. 

Post premijera prenosimo u cjelosti:

Narod Kosova sa suosjeća sa bošnjačkim narodom nad kojim je izvršen masakr u Srebrenici a koji predstavlja najgori genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Danas, na 24. godišnjicu ovog teškog zločina, sastao sam se ministrom za regionalni razvoj, Rasimom Demirijem, poslanicom Dudom Balje i bivšim poslanikom Džezairom Muratijem, povodom svih onih koji su 11. jula, 1995 okrutno ubijeni. Svijet nikada ne treba da ćuti o zločinima protiv čovječnosti, posebno protiv genocida u Bosni i na Kosovu.

Još uvijek imamo rane masakra širom zemlje, a naša solidarnost sa porodicama žrtava Srebrenice je prirodna.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana