Predsjednik DSB-a Rasim Demiri sastao se sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom

Danas se Rasim Demiri u svojstvu predsjednika Demokratske stranke Bošnjaka sastao sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom koji boravio na Kosovu. Na svom facebook profilu Demiri je objavio post koga prenosimo u cjelosti

“Iako nam je vrijeme za sastanak bilo ograničeno uspio sam da gospodina Palmera upoznam sa glavnim problemima bošnjačke zajednice na Kosovu.

Između ostalog upoznao sam ga nedovoljnom zastupljenošću Bošnjaka Kosova u lokanim i centralnim institucijama.

Iako nam Ustav Kosova garantuje ta prava, implementacije je slaba i Bošnjaci nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri u državnim institicijama.

Palmera sam upoznao i sa pitanjem decentralizacije, problemima u obrazovanju, upotrebom bosanskog jezika.

Takodje je bilo rijeći i o budućoj vladi. S obzirom da će ova vlada imati prioritet rješavanja glavnih problema kao što su dijalog između Kosova i Srbije, kazao sam da smo zaiteresovani za učešće u dijalogu, da smo protiv korekcije i bilo kakve podjele Kosova, i ako se otvara Ustav naše države zbog dijaloga, protiv smo bilo kakvih promjena koje su zagarantovane Ustavom a tiću se nevećinskih zajednica.

Pored jednog mjesta koje nam je zagarantovano u Vladi Kosova, tražimo, ne samo što nam je ono zagaratovano nego da budemo ravnopravni u podjeli vlasti po svim ministarstvima.

Takodje smo zatražili da gospodin Palmer utiče na predstavnike Bosne i Hercegovine kako bi se ukinule vize između dvije države i građani mogli slobodno da se kreću. Vjerujemo da bi i na taj način uticali na smanjenje migracije Bošnjaka sa Kosova”, napisao je Demiri na svom Facebook profilu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana