Predsjedništvo Kosova zahtjeva rezoluciju kojom bi se zabranilo Hotiju da pregovara o ZSO

Predsedništvo Kosova zatražilo je od Skupštine Kosova da hitno izglasa rezoluciju kojom će zabraniti da premijer Kosova Avdulah Hoti pregovara o unutrašnjim poslovima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak, prenosi Koha.

„Skupština Kosova mora hitno da se pozabavi ovim opasnim korakom Vlade Kosova u briselskom dijalogu. Takođe, hitno treba da se glasa o rezoluciji, kojom se premijeru zabranjuje da pregovara o unutrašnjim poslovima Kosova i o temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak“, navodi se u saopštenju iz Kancelarije predsednika Kosova.

Otvaranje tema o pravima manjina i Zajednici srpskih opština u briselskom dijalogu Predsedništvo naziva “velikom i opasnom greškom”.

„To je udarac za Kosovo i kršenje našeg suvereniteta. Ova pitanja su rešavana u okviru Ahtisarijevog paketa, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine i odlukom Ustavnog suda. Prema tome, niko nema mandat da govori u ime Kosova o zatvorenim temama, u Briselu ili bilo gde. Kosovo ne može i ni po koju cenu nikada neće dozvoliti stvaranje političkog entiteta na svojoj teritoriji, koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da diskusija o ZSO označava početak instaliranja Republike Srpske u okviru Kosova.

„Diskusija sa Srbijom o imovini na Kosovu u suprotnosti je sa Ustavom i zakonima Kosova i predstavljaju kršenje suvereniteta“, zaključeno je u saopštenju Predsedništva Kosova.

(Kosovo Online/Koha ditore)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana