Premijer Haradinaj u Župi i Podgoru: Vlada Kosova za potrebe Župe i Podgore će pronaći institucionalnu podršku

Jučer je na poziv ministra za regionalni razvoj, ujedno u predsjednika Demokratske stranke Bošnjaka, Rasima Demirija, Župu i Podgoru posjetio premijer Vlade Republike Kosova, Ramush Haradinaj.

Pored visokokih zvaničnika iz javnog života Bošnjaka, poslanika, zamjenika ministra, opštinskih odbornika, skupu u Rečanu prisustvovalo je nekoliko stotina žitelja Župe koji su bili u mogućnosti da čuju sve probleme sa kojim se suočava bošnjačka zajednica u Župi i Podgoru, a na dnevnom redu je bila decentralizacija, početak radova u Duvskoj klisuru, zaustavljanje izgradnje hitrocentrala na pritokama rijeke Bistrice u Župi, uzurpacija društvene imovine, kao i učešće Bošnjaka u završnoj fazi dijaloga koji se vodi između Kosova i Srbije. Moderator skupa je bila odbornica u Skupštini grada Prizrena, Memnuna Ajdini, a skupu se prvi obratio ministar za regionalni razvoj Rasim Demiri.

Demiri je poželio toplu dobrodošlicu premijeru Haradinaju, a iznoseći izazove i probleme sa kojima se suočava stanovništvo ovog kraja, izrazio nadu da će upravo premijer Ramush Haradina biti taj koji će dio njih uspješno rješiti, pogotovu kada je u pitanju decentralizacija i dobijanje opštine Rečane.

“Pitanje decentralizacije je jedna od glavnih tema koju Vlada Kosova treba da rješi. Izgradnja hidroelektrana na vodnim resursima je također među najvećim problemima, stanje putne infrastrukture je na jako niskom nivou, a Duvska klisura predstavlja veliku opasnost za sve građane koji prolaze na tom putnom pravcu. Poboljšanje infrastrukture utiče i na razvoj turizma. Moramo rješiti i pitanje uzurpacije zemljište po našim sredinama jer uzurpacijom zemljišta dovedena je životna egzistencija stanovnika pojedinih sela koji isključivo žive od poljoprivrede. Ovo su najvažniji zahtjevi svih stanovnika ovog kraja i zaslužuju posebnu pažnju kosovskih institucija”, rekao je ministar Demiri.

Premijer Haradinaj o zahtijevu za novu opštinu Rečane, rekao je da je Vlada posvećena ovom pitanju, a na zahtjev da se obustave sve procedure oko izgradnje hidrocentrala u Župi, jasno rekao da se ovaj projekat, ali i svi drugi projekti mogu realizovati samo uz saglasnost stanovnika. “Veoma smo zainteresovani za razvoj sektora turizma u ovom dijelu, jer u Župi postoji ogroman potencijal za njegovo razvijanje. Lično ja sam za osnivanje novih opština i zalagaću se za ono što tražite. Što se tiče pitanja izgradnje hidroelektrana, mogu reći da nećemo dozvoliti bilo kakva ulaganja koja su štetna za vašu zajednicu”, rekao je premijer Haradinaj.

Pored ministra Demirija o pitanju decentralizacije, Duvskoj klisuri, izgradnji hidrocentrala u Župi, uzurpaciji zemljišta, govorili su i poslanici u Parlamentu Republike Kosova, Duda Balje i Bahrim Šabani, kao i zamjenik ministra za Dijasporu i strateških investicija, Ćerim Bajrami.I oni su potvrdili stav ministra, kao i koalicije Vakat da se pitanje decentralizacije što prije treba rješiti, da su izričito protiv izgradnje hidrocentrala u Župi, da Vlada Kosova hitno započne radove u Duvskoj klisuri i da se zasutavi i preispita pitanje uzurpacije zemljišta.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Nakon posjete Rečanu, premijer Haradinaj je posjetio i podgorsko selo Grnčare gdje su ga pored stotine mještana dočekale zurle i tupani, kao i članovi KUD-a “Podgorski biseri” koji su izveli kulturno umjetnički program u čast posjete premijera, Haradinaja, ministra Demirija, poslanika, zamjenika ministra i drugih uvaženih ličnosti. O problemima ovog sela govorili su predsjednik Grnčara, Edis Haljilji, koji je ujedno i odbornik u Skupštini Prizren, kao i zamjenik ministra za omladinu, kulturu i sport, Arhim Ajazi.

Jedan od najvećih problema u ovom selu koji decenijama muči mještane Grnčara jeste nedostatak pijaće vode.

“Vlada na čijem sam čelu će uzeti u obzir vaše zahtjeve, posebno problem nedostatka pijače vode, imate moju podršku da kroz investicije za vašj kraj trajno rješite ovaj problem”, rekao je premijer Haradinaj.

Na kraju ministar Demiri je rekao da je ponosan što je dio vlade Haradinaja, procjenjujući da bošnjačka zajednica u bilo kojim ranijim vladama nije bila više zastupljena u centralnim institucijama Kosova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana