Priština zaboravila, Prizren nije: Cvijeće u rijeku Bistricu u znak sjećanja na Bekima Fehmijua

Bivše kolege, članovi porodice i poštovaoci njegovog dela okupili su se juče u Prizrenu da odaju počast čuvenom glumcu Bekimu Fehmijuu na desetogodišnjicu njegove smrti, piše Koha.

Oni su cvećem u reku Bistricu odali poštu glumcu koji je preminuo u Beogradu 2010. gde je bio stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i uporedo ostvario fenomenalnu filmsku karijeru širom sveta.

Pod nazivom „Deset godina bez blagoslova, “DokuFest“ i Opština Prizren organizuju međunarodni festival kratkog i dokumentarnog filma, navodi Koha.

Glumac Dževdet Doda pročitao je odlomke iz Fehmiuove knjige „Blistavo i strašno“, i podsetio da je glumac rođen 1. juna 1936. godine, kao i da je u knjizi opisivao svoju kuću iz detinjstva u Prizrenu.

Program je nastavljen projekcijom filma “Skupljači perja” režisera Aleksandra Petrovića, čuvenim ostvarenjem iz 1967. godine, koji je osvojio nagradu na filmskom festivalu u Kanu, a Fehmijuu otvorio vrata svetske kinematografije.

Umetnički direktor “DokuFesta” Veton Nurkolari, rekao je da imaju obavezu da se sećaju svetski poznatog glumca i da Fehmiuove godišnjice treba da budu deo institucionalnih planova.

Koha piše da kosovsko Ministarstvo kulture nije organizovalo ništa u spomen na godišnjicu smrti Bekima Fehmijua.

Ministarka kulture Vljora Dumoši opravdala je odsustvo u pomen slavnog glumca vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Uz huk Bistrice u pozadini, publika je gledala Fehmijua u ulozi Belog Bore, uz česte aplauze.

Da podsetimo, ovogodišnji 48. Fest u Beogradu održan je pod sloganom „Skupljači emocija” u znaku zvezde jugoslovenskog filma Bekima Fehmijua.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook