Reakcija Koalicije Vakat povodom izjave zamjenika ministra Gjergja Dedaja i paljenja zastave Republike Turske.

Zamjenik ministra u ministarstvu vanjskih poslova Gjergj Dedaj prije nekoliko dana je izjavio da je Kosovo vijekovima bilo okupirano od strane Otomanskog carstva a kasnije i od strane Srbije.

Njegova izjava je naišla na oštre reakcije pripadnika turske zajednice na Kosovu, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou. Parlamentarna grupa 6+ kojoj između ostalih pripadaju dva poslanika turske zajednice i dva bošnjačka poslanika, reagovala su odmah nakon izjave zamjenika ministra Gjergja Dedaja tražeći od premijera Ramusha Haradinaja njegovu smijenu.

Oštre reakcije su uslijedile i sa lokalnog nivova, tačnije iz Prizrena gdje je turska zajednica najbrojnija. Neki od zvaničnika ove zajednice protiv Dedaja su podnijele krivičnu prijavu u kojoj se navodi da riječnik Gjergja Dedaja izaziva mržnju, rasnu, vjersku i etničku netrpeljivost.

Koalicija Vakat čiji su poslanici godinama dio parlamentarne grupe 6+ koja se oglasila i odmah osudila izjavu zamjenika Dedaja, također najoštrije osuđuje izjavu zamjenika ministra u ministarstvu vanjskih poslova, Gjergja Dedaja.

U saopštenju za javnost ove koalicije stoji:

“Podsjećamo širu javnost da Republika Turska bezrezervno podržava Republiku Kosovo i da Bošnjaci Kosova izražavaju duboku zahvalnost za nesebičnu podršku koju Turska daje procesu izgradnje države, povećanju broja priznanja i članstvu u međunarodnim organizacijama. Poslije rata na Kosovu, Republika Turska kontinuirano i kroz različite projekte i aktivnosti učestvuje u izgradnji modernog kosovskog društa i povećanju kvaliteta života samih građana naše zemlje.

Izgradnja škola, puteva i realizacija na stotine drugih infrastrukturnih projekata kao i dugogodišnja pomoć u pospešivanju malih i srednjih biznisa je dokaz da je Turska veliki prijatelj Kosova i da se njena pomoć nastavlja u tom smjeru.

Neshvatljivo je što pojedinci podržavaju izjavu ovog zamjenika paleći zastavu Turske, nazivajući turski narod pogrdnim imenima.

Koalicija Vakat ponavlja svoj stav i najoštrije se protivi izjavama koje šire mržnju protiv Republike Turske i turskog naroda”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana