Reporteri: Ministarstvo 10 dana skrivalo skandal sa nestankom 2,7 miliona eura

Dan nakon kra─Ĺe dva miliona evra iz kosovskog bud┼żeta, glavni finansijski direktor Ministarstva infrastrukture obavestio je svoje ─Źelnike o doga─Ĺaju, a devet dana kasnije, molio je zvani─Źnike Ministarstva da blokiraju korisnike kod kojih je novac preba─Źen, pi┼íe Reporteri.

Reporteri podse─ça da je 9. oktobra nelegalno iz trezora preba─Źeno 2,7 miliona evra na ra─Źun privatne kompanije LDA Group LLC, u vlasni┼ítvu Valona i Kadrija ┼áalje.

Na osnovu dosijea Tu┼żila┼ítva, koje je objavila Gazeta Insajderi, izvr┼íenje nelegalnih uplata na ra─Źun LDA Group LLC zavr┼íeno je u roku od osam minuta.

Samo dan kasnije, 10. oktobra, glavni finansijski direktor obavestio je Ministarstvo infrastrukture o ─Źetiri izvr┼íene transakcije.

Slu┼żbenom elektronskom po┼ítom detaljno je obavestio ostale zvani─Źnike Ministarstva.

Isti je pokazao da LDA Group LLC nije klijent Ministarstva za infrastrukturu i razjasnio je ─Źinjenicu kojim su korisnicima izvr┼íene transakcije.

Na kraju obave┼ítenja koje ┼íalje slu┼żbenicima Ministarstva, pita ih da li treba da sa─Źeka odgovor od njih, ili da slu─Źaj po┼íalje organima reda.

Devet dana kasnije, 19. novembra, glavni finansijski direktor zatra┼żio je blokiranje korisnika odakle su izvr┼íene transakcije od 9. oktobra.

Insajder je ministra za infrastrukturu Arbana Abrašija i sekretara Ministarstva Izedina Bitićija pitao zašto ti korisnici nisu blokirani na vreme, već nakon devet dana i obojica nisu odgovorili.

Dan kasnije, 20. oktobra, Jedinica za privredni zlo─Źin uhapsila je Ljabinota Grudu, glavnog osumnji─Źenog za kra─Ĺu dva miliona evra iz Dr┼żavnog trezora. Pritvor mu je odre─Ĺen na 30 dana.

Kadri ┼áala, jedan od vlasnika LDA Group kome su i┼íle ─Źetiri glavne transakcije, a koje su potom distribuirane na 17 ra─Źuna, predat je policiji. Izre─Źena mu je mera zadr┼żavanja od 48 sati. Drugi suvlasnik, Valjoni, i dalje je u bekstvu.

(Kosovo onlajn/ Reporteri)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐