Rukiqi: Političke stranke igraju ping-pong na štetu interesa građana i preduzeća

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je da nije vreme za promene u vezi sa Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku i da je ovaj zakon važan za povećanje ekonomske efikasnosti, prenosi Ljajmi.

Rukići napominje da bi se promenom zakona stvorila osnova za kontinuiranu primenu odredbe i da ljudi neprestano mogu da povlače svoja sredstva iz penzijskog fonda.

“Ovaj pristup ne smatram prikladnim u ovom slučaju. Nemamo vremena da napravimo promene kojim se može popraviti, ali tretman koji dobija ova tema prevazilazi obrazloženje da treba imati zakon o oporavku koji se bavi svim ovim temama”, rekao je Rukići.

On napominje i da se u jeku pandemije insistiralo da postoji zakon za ekonomski oporavak i među njima je deo fiskalnih olakšica i deo finansijske podrške.

“Ova promena zakona o štednji i njegovog tretmana u funkciji ekonomskog oporavka ne čini mi se razumnim u pogledu onoga što nam treba u ekonomiji. Takođe se očekuje da vrlo brzo imamo na raspolaganju sredstva i da će se ući u postupak tako da promena zakona zahteva dodatno vreme “

Inicijativa DPK ni ranije nije dobila podršku

Prema njegovim rečima, inicijativa DPK za promene u vezi sa Zakonom o štednji je predlog od ranije koji nije dobio podršku.

„To je bila legalna inicijativa DPK-a od početka koja je u to vreme bila izuzetno potrebna i nije izglasana, stoga je bilo neophodno da vlada predloži zakon o oporavku i opet se nije glasalo. Ping-pong se igra na štetu interesa građana i preduzeća. Ovaj ping-pong između političkih partija ne doprinosi onome što nam je sada potrebno“, rekao je Rukići za Ekonomiju Onlajn.

Rukići je rekao da trenutni nacrt zakona sadrži gotovo sve zahteve privrede pa kao takav kaže da bi se za njega trebalo glasati kako bi dodeljena sredstva bila na raspolaganju preduzećima najkasnije do oktobra.

„Sada su nam potrebne brze odluke jer smo rekli da ekonomski oporavak nije tema koja političku stranku čini boljom ili lošijom. Ovo je tema koja je važna za sve stranke, jer svi imamo koristi ako se može postići ekonomska stabilizacija i krenuti dalje sa drugim programima važnim za političke stranke. Iskorištavanje ove agende oporavka, bilo kakva da je korist koju neko namerava da ima od ove agende je pogrešna“, precizirao je Rukići.

Političko nezadovoljstvo ostaviti po strani

Prema Rukićiju, nezadovoljstvo političara treba ostaviti po strani kako bi se glasalo za ovaj nacrt zakona, prenosi EO.

„Tokom cele prošle nedelje razgovarali smo i sa opozicijom i sa vladom da sednemo za sto i ako budemo imali problema sa sadržajem, onda bi trebalo da postoji rasprava za potpuno novi zakon. Ali ako imamo zakon koji se može odobriti u prvom i drugom pretresu, onda treba naći mogućnost da se kroz raspravu dopuni mišljenjima i predlozima svih aktera, uključujući i poslovnu zajednicu”, zaključio je Rukići.

(Kosovo online/Lajmi.net)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana