SAD će ograničiti trajanje viza za kosovske studente

Aaron Reiklin-Melnik, politički savetnik imigracionog saveta SAD, objavio je da će novim predlogom Odeljenja za nacionalnu bezbednost studenti iz nekih država imati samo vize ograničene na dve godine. Ovim predlogom obuhvaćeno je i Kosovo, piše Koha.

“U novom predlogu Odeljenja za nacionalnu bezbednost, ako ste rođeni ili ste državljanin jedne od ovih zemalja na ovoj mapi, nećete moći da dobijete četvorogodišnju vizu u SAD, već su studentske vize ograničene na najviše dve godine”, objavio je Melnik na Tviteru.

Na ovo je reagovala i poslanica Mimoza Kusari Ljilja putem posta na Fejsbuku.

“Ne samo da nema liberalizacije, nego je danas od Odeljenja za nacionalnu bezbednost SAD izdato saopštenje da je ograničeno vreme tokom kojih studenti sa Kosova mogu da podnesu zahtev za američku vizu. U ovom saopštenju najavljeno je da će studenti iz zemalja na priloženoj mapi moći da dobiju vizu ne dužu od dve godine za studiranje u SAD”, navela je ona.

Kusari Ljilja je dodala da je Kosovo među zemljama iz Afrike i Azije, čime se procenjuje da njegovi državljani prekoračuju dužinu svog boravka van važećeg viznog perioda u SAD.

“Zbog toga administracija predsednika Trampa od prošle godine priprema strože ograničenje za ove zemlje. Zvanično saopštenje objavljeno je danas, iako se čini da je bilo pripremljeno pre 4. septembra, ali kosovska delegacija u SAD “nije imala priliku” da se pozabavi time jer su bili zauzeti potpisivanjem sporazuma o Gazivodama i mini Šengenu”, poručila je Kusari Ljilja.

Ali nije bitno, građani Kosova su navikli da se prijavljuju i ponovo prijavljuju za vize, važno je da imamo dobre slike – kobajagi normalizacija, rekla je Kusari Ljilja. 

 

(Kosovo Online/Koha ditore)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana