Saopštenje za javnost koalicije VAKAT

Povodom objave ambasadora Republike Kosovo u Francuskoj Qendrima Gashija karikaturu Muhammeda, s.a.v.s koja izlazi u francuskom satiričkom listu Charlie Hebdo, reagovala je bošnjačka koalicija Vakat sa saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

Republika Kosovo i narodi koji žive u njoj vjekovima baštine toleranciju, zajednički život i medjuvjersku harmoniju koja je bila i ostala primjer mnogim državama širom svijeta. Ovakva praksa bi morala biti osnovni pristup svih gradjana naše zemlje a posebno onih koji žive od novca poreskih obveznika zemlje u kojoj preko 95 procenata stanovništva sebe osjeća muslimanima.

Poslednja objava ambasadora Republike Kosovo u Francuskoj Qendrima Gashija na društvenoj mreži Twitter je uvrijeda za sve gradjane Republike Kosovo ne samo za muslimane, pogotovo što dolazi početkom mjeseca u kome je poslanik Muhammed rodjen i u vremenu kada čitavi islamski svijet počinje sa različitim aktivnostima u kojima se studira njegova biografija i djelo.

Za nas predstavnike Koalicije VAKAT koji crpimo legitimitet iz naroda koji pripada ovoj vjeri je ovakav čin neprihvatljiv i mora biti kažnjen zato što podstiče mržnju u mnogim svojim aspektima. Biti ambasador jedne zemlje podrazumeva predstavljati svoj narod i svoju državu, a gospodin Gashi radi sve suprotno od toga.

Zahtjevamo od Vlade Republike Kosovo i Ministarstva Inostranih Poslova da se ogradi od ovakvog djelovanja ambasadora Kosova u Francuskoj i da navedenog razriješi dužnosti ambasadora. Ovakav zahtjev baziramo na činjenici da je njegovo djelovanje direktan napad na osnovne vrijednosti na koje je ovo društvo vjekovima temeljno gradilo zajednički život.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook