Šef kancelarije EU na Kosovu: Oduzimanje imovine suštinski važno za borbu protiv korupcije

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog istakao je tužilaštvo kao glavni stub vladavine prava, a oduzimanje imovine smatra suštinski važnim za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu, prenosi Reporteri.

Suniog upozorava da se tužioci na Kosovu suočavaju sa bezbroj izazova, ali da uprkos tome moraju slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, rešavati efikasnije i profesionalnije.

“Naša očekivanja su velika kada je u pitanju specijalizacija u okviru Državnog tužilaštva, posebno kada je reč o formiranju Specijalnog tužilaštva Kosova. Takođe je važno naglasiti da rad tužioca započinje istragom, ali se ne završava podizanjem optužnice”, smatra Suniog.

Oduzimanje imovine šef kancelarije EU na Kosovu smatra suštinski važnim za borbu protiv organizovanog kriminala.

„Broj slučajeva oduzimanja imovine, tokom krivičnog postupka je visok, ali je broj konačnih zaplena nizak. U cilju povrata imovine stečene kriminalom i efikasne konfiskacije , EU i svi međunarodni partneri podstiču Kosovo da što pre uspostavi Fond za ovu konkretnu namenu”, ističe on.

Suniog donošenje i sprovođenje zakona smatra ključnim, za efikasniji nastavak borbe sa organizovanim kriminalom.

“Trebalo bi postići napredak u sprovođenju zakona koji se odnose na konfiskaciju, posebno Zakona o proširenim nadležnostima za konfiskaciju. Takođe se nadamo da će tokom 2021. godine konačno biti odobren i stupiti na snagu nacrt novog Zakonika o krivičnom postupku. Novo zakonodavstvo donosi neke promene u krivičnom postupku i nadam se da će pozitivano uticati na efikasnost krivičnog gonjenja”, dodaje Suniog.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook