Specijalni sud u Hagu pruža mogućnost žrtvama da prisustvuju sudskom postupku

Po potvrđivanju i objavljivanju optužnice pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, otpočinje proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku, saopšteno je iz te istitucije.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova je, govoreći o učešću žrtava, rekla da su Specijalizovana veća Kosova nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, navodi se u saopštenju.

“Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde”, istakla je Trendafilova.

Lica koja mogu da pokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku, ističe se u saopštenju.

Nakon toga, dodaje se, sudija odlučuje da li lica koja su se prijavila mogu da dobiju proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku pred Specijalizovanim većima.

“Specijalizovana veća Kosova su rešena da omoguće žrtvama da učestvuju u postupcima, uz pomoć advokata koji zastupa žrtve. Služba za učešće žrtava Specijalizovanih veća će učiniti sve da pomogne žrtvama u popunjavanju prijava, koje će se zatim obrađivati na siguran i poverljiv način”, poručila je sekretar suda Fidelma Donlon.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima, navodi se, će obrazovati jednu ili više grupa, a svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava.

Zastupnik žrtava može prisustvovati sudskim sednicama a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete, dodaje se u saopštenju.

“Neophodno je da se čuju glasovi žrtava u postupcima koji će se voditi. Apelujem na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u ovaj postupak”, istakao je specijalizovani tužilac Džek Smit.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana