Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnice protiv 15 osoba kojima se na teret stavlja finansijski kriminal

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini, protiv 15 optuženih za krivična dela „falsifikovanje dokumenata, legalizacija lažnog sadržaja i utaja poreza”, prenosi Gazeta Ekspres.

Optuženi su kako se navodi u periodu od sredine 2018. do jula 2019. godine kontinuirano bili uključeni u krivične aktivnosti koje im se stavljaju na teret.

Između ostalog okrivljeni se terete da su u svrhu nezakonitog pribavljanja materijalne koristi za sebe, putem računarskog programa „Corel Draw“ sa sofisticiranom opremom činili malverzacije javnim dokumentima.

Okrivljeni se terete i da su deponovali sredstva na odgovarajuće račune u komercijalnim bankama na Kosovu, a zatim ih realizovali kao prenos, podizali gotovinu i namerno pokušavali da sakriju i izbegnu plaćanje poreza, naknada ili drugih doprinosa propisanih zakonom.

Jedan od okrivljenih sa inicijalima N. L. od ukupnog bankarskog prometa u periodu 2014-2019 sa svojim poslovima pomenutim u optužnici, nije prijavio podatke u iznosu od 964.778,77 evra, čime je oštetio budžet Kosova.

Optužnica predlaže sudu da se nakon sprovođenja dokaza i završetka glavnog pretresa okrivljeni proglase krivim za krivična dela za koja se terete i osude se u skladu sa zakonom.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana