U džematu Donje Retime održana po prvi put svečana ceremonija povodom hatma dove

Dana 23. 08. 2018. godine u džematu Donje Retime, opština Orahovac, IZ Orahovac, održana je po prvi put svečana ceremonija povodom hatma dove.

2012. godine je održana hatma dova kojoj su prisustvovali samo roditelji djece. Danas su svečanoj ceremoniji osim roditelja i mještana sela Donje Retime prisustvovali i predsjednik IZ u Orahovcu Sani ef. Sylka, glavni imam IZ Orahovac Nusret Abazibra i drugi imami sa ovog područja.

Takođe,  svečanosti su prisustvovali mnogobrojni zvanici sa cjelokupnog župskog područja.

Ovom prilikom  hatmu je završilo 14 učenika,  12 djevojčica i 2 dječaka. 

Na samom početku se prisutnima obratio Besim ef. Rama,  zahvalivši svima na ovoj posjeti. U svom kratkom obraćanju podsjetio je prisutne na značaj učenja Kur ana, te nastavku učenja Kur ana i poslije proučene hatama dove.

Program, koji je trajao 1 sat i 15 minuta je bio raznovrsnog sadržaja. Učenici su učili sure iz Kur ana, odgovarali na pitanja iz historije islama, opšteg islamskog znanja- tj. Cjelokupni islam: islam, iman, namaz, post, zekat, hadž.

Program su učenice uveličale i svojim glasovnim izvedbama mnogih ilahija.

Nakon završetka programa prisutnima se obratio Šani ef. Sylka, riječima da se do sada samo u gradu Orahovcu organizuje svečanost ovog tipa povodom hatma dove. Ovo je prvi put da se u džematu van grada organizovona ovako nešto, dodavši da je IZ  zadovoljna i zahvalna što  ima ovakve imame.

Nakon toga, glavni imam Nusret je proučio hatma dovu,  a zatim je podijelio certifikate učenicima.

Poslije podne namaza je organizovan ručak za sve prisutne.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana