U Rečanu Opština Prizren organizuje konferenciju na temu “Održivi razvoj u Župskoj regiji – protiv izgradnje hidroelektrana”

Na ovoj debati će se diskutovati o mogućim posljedicama koje mogu nastati u slučaju izgradnje hidroelektrana u regiji Župe kod Prizrena, gdje će se čuti mišljenja i preporuke različitih aktera. Na debati će prisustvovati: Gradonačelnik Prizrena , Mytaher Haskuka, ministar za regionalni razvoj Rasim Demiri, zamjenici ministara, poslanici Skupštine Kosova, opštinski direktori kao i predstavnici udruženja za zaštitu životne sredine.

Župska regija je poznata kao turistička destinacija, poznata kao bogato okruženje s endemskim vrstama flore i faune.

Gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka rekao je da kroz ovaj region protiču tri rijeke koje čine Bistricu i da ona protiče kroz Prizren. Župska Bitrica je također bogata prirodnim i ekološkim vrijednostima.

U Prizrenu rijeka Bitrica privlači veliku pažnju svih prolaznika, posebno turista koji posjećuju ovu regiju i borave u prelijepim restoranima i hotelima koji se nalaze blizu rijeke.Izgradnja hidroelektrana planirana je u ovom planinskom regionu, odnosno na pritokama prelijepih rijeka u Župi. Količina električne energije koju ove hidroelektrane mogu proizvoditi, a koje se planiraju izgraditi u Župskoj regiji, nekoliko je puta manja od štete koja bi mogla prouzrokovati ekosistemu regiona i urbanom dijelu grada.

“Osim toga, izgradnja hidroelektrana bi također uništila mogućnost razvoja poljoprivrede i planinskog turizma”, kazao je Haskuka.

Konferencija o održivom razvoju u Župskoj regiji – Protiv hidroenergetskih planova će biti prostor za raspravu o mogućim posljedicama koje mogu nastati u slučaju izgradnje ovih hidroelektrana, pri čemu će se čuti mišljenja i preporuke različitih aktera, gdje su pozvani predstavnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, poslanici i odornici skupštine opštine Prizren, predstavnici sela Župske regije, predstavnici ekoloških agencija i udruženja, ekolozi, medijski eksperti i svi oni koji žele sačuvati rijeku Bistricu.

Na kraju konferencije očekuje se usklađivanje pozicija za potpisivanje izjave o zaustavljanju izgradnje hidroelektrana na pritokama svih rijeka u Župi kod Prizrena

(lajmi.net)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana