Učiteljice, Vi mirišete kao moja majka

Učiteljica petog razreda obratila se jednog dana svojim učenicima riječima: ”Volim vas sve”, ali je u sebi izuzela učenika po imenu Teddy. Njegova je odjeća uvijek bila prljava, njegov prosjek u školi nezadovoljavajući i bio je introvertan i povučen učenik.

Ovu nepravednu presudu učiteljica je temeljila na onome što je primijetila u toku jedne školske godine. Osim toga, primijetila je da se Teddy ne igra sa ostalom djecom i stalno ima potrebu da ide u WC. Dječak je bio potišten i neuredan do te mjere da je učiteljici bio užitak ispravljati njegov rad crvenom olovkom, ispisujući podebljani znak ”X” a na vrhu kontrolnog rada ocjenu: ”Nedovoljan!”

Jednoga dana je zamoljena da pregleda uspjehe svih učenika u prethodnim godinama i dok je pregledavala Teddyjev učenički dosje, ostala je zapanjena i zbunjena.
Učiteljica prvog razreda napisala je o njemu: ”Teddy je pametno i nadareno dijete koje svoje zadatke obavlja pažljivo i uredno.”

Njegov učitelj u drugom razredu napisao je: ”Teddy je izvrstan učenik i omiljen među svojim kolegama, ali je uznemiren zbog raka od kojeg boluje njegova majka.”

Učiteljica trećeg razreda napisala je: ”Smrt njegove majke teško je pala Teddyju. On se trudio koliko je god mogao, ali njegov otac nije bio zainteresiran za njega. Život u takvom domu uskoro bi mogao ostaviti negativne posljedice ako se ne poduzmu nikakve mjere.”

Učiteljica četvrtog razreda napisala je: ”Teddy je potpuno povučen učenik, ne želi da uči, nema prijatelja i spava u toku nastave.”

Ovdje je učiteljica shvatila njegov problem i osjećala se postiđeno zbog svoga odnosa prema Teddiyu. Njezino stanje bilo je još gore kada su učenici donosili praznične darove umotane u lijepu ambalažu, osim Teddyja, čiji je poklon bio zamotan u papirnu vrećicu iz prodavnice.

Učiteljica se rastužila dok je otvarala Teddyjev poklon, a učenici su se nasmijali njegovom poklonu. U vrećici je bila zamotana biserna ogrlica kojoj je falilo nekoliko bisera i bočica parfema u kojoj je bila samo četvrtina parfema. Učenici su se prestali smijati kada je učiteljica izrazila divljenje zbog ljepote ogrlice i mirisa, toplo mu zahvalila, a zatim je stavila ogrlicu oko vrata i namirisala se parfemom.

Toga dana Teddy nije otišao kući nakon škole, već je sačekao učiteljicu. Kada mu je učiteljica prišla, rekao joj je: ”Učiteljice, Vi mirišete kao moja majka.” Učiteljica je briznula u plač, jer je shvatila da joj je Teddy donio bočicu parfema koji je njegova majka koristila.

Od tog dana, posvetila mu je posebnu pažnju. Do kraja godine Teddy je postao najbolji učenik u razredu. Na kraju školske godine, učiteljica je našla bilješku okačenu na svojim vratima u kojoj je Teddy napisao: ”Vi ste najbolja učiteljica koju sam ikada upoznao.” Učiteljica mu je odgovorila: ”Dragi Teddy, ti si me naučio kako da budem dobra učiteljica.”

Nekoliko godina kasnije, učiteljica je bila iznenađena pozivnicom da prisustvuje svečanoj dodjeli diploma na Medicinskom fakultetu. U potpisu pozivnice pisalo je: ”Vaš sin, Teddy!”

I došla je na svečanost noseći oko vrata bisernu ogrlicu i namirisana mirisom kakvim se mirisala Teddyjeva majka.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook