Ugostitelji i umjetnici na ivici propasti zbog antikovid mjera

Nakon pojave koronavirusa i uvo─Ĺenja strogih mera ugostiteljstvo na Kosovu je do┼żivelo strmoglavi pad prihoda i ogromne gubitke. Predsednik Udru┼żenje ugostitelja Kosova Petrit Kloko─çi za RTK2 upozorava da je ovoj grani privrede na Kosovu ugro┼żen opstanak.

ÔÇťUgostiteljstvo je sada na kriti─Źnoj ta─Źki zbog izgubljenih meseci koje je kreirala pandemija, kada ni┼íta nije radilo. Ova grana je od po─Źetka pandemije postala hendikeperina. Mere koje su uvedene od strane dr┼żave, a koje do sada nisu uklju─Źivale nikakvu finansijsku pomo─ç, ostavile su ogromne posledice. Nije postojala bilo koja vrsta pomo─çi ovom biznisu da pre┼żiviÔÇŁ, ka┼że Kloko─çi.

Jedna od mera za zaustavljanje ┼íirenja koronavirusa na Kosovu, zabrana masovnih okupljanja, organizovanje kulturno muzi─Źkih manifestacija i drugih veselja, osim ┼íto uti─Źe na rad ugostiteljskih objekata, probleme stvara i muzi─Źkim umetnicima, fotografima, snimateljima i organizatorima, koji ┼żive od organizovanja i odr┼żavanja kulturno umetni─Źkih doga─Ĺaja.

ÔÇťPandemija je uticala mnogo lo┼íe, ne samo kod nas nego svuda u svetu, a ugostiteljstvo i kultura su jedini sektori koji ne rade od po─Źetka epidemije. Kosovo je jedina dr┼żava koja nema skupove i doga─Ĺaje, zbog uvedenih strogih mera. Sektor muzike i kulture ─çe propasti. Umetnici, organizatori i muzi─Źari su sedam meseci bez posla i nismo primili nikakvu pomo─ç ni od vlade ni iz Ministarstva kulture. Veoma malo podr┼íke smo dobili od strane Op┼ítine Pri┼ítina. U Nema─Źkoj , na primer, iako nema doga─Ĺaja oni dobijaju pomo─ç od dr┼żave da bi mogli da opstanu, a mi jo┼í ni┼ítaÔÇŁ, ka┼że vlasnik agencije za organizovanje kulturno muzi─Źkih doga─Ĺaja na Kosovu ÔÇťNekst levelÔÇŁ Ardin Badivuku.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐