Vakcinacija na Kosovu ni na vidiku

Kašnjenja u pregovorima, netransparentnost i politička situacija na Kosovu uticali su da vakcinacija na Kosovu još nije počela, u vreme kada su skoro sve zemlje u regionu uveliko u tom procesu, piše Reporteri.

Fajzerove vakcine već su počele da stižu u Albaniju, a prema najavama albanskog premijera Edija Rame u aprilu se očekuje dolazak prvog kontingenta od 360.000 doza vakcina britanske kompanije AstraZeneka iz Univerziteta Oksford.

Severna Makedonija takođe je počela da vakciniše vakcinama koje je donirala Srbija, a Srbija je već omogućila svojim građanima da biraju između četiri vakcine i vakcinisala preko milion ljudi, navodi se u tekstu.

Vakcinacija je započela i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, takođe vakcinama koje je donirala Srbija.

Dok neke od ovih zemalja pregovaraju direktno sa kompanijama o obezbeđivanju vakcina, Kosovo čeka vakcinu protiv AstraZeneke kroz Kovaks program Svetske zdravstvene organizacije, preko koga se distribuira vakcina siromašnim zemljama.

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj potvrdio je da je farmaceutska kompanija Fajzer obezbedila 500.000 vakcina protiv kovida-19 za Kosovo. Ali, iz ove kompanije su za Radio Slobodna Evropa konstantno izjavljivali da pregovori sa Kosovom još uvek traju.

Na sastanku Odbora za koordinaciju i procenu situacije sa kovidom-19, održanom u ponedeljak, teško da se uopšte razgovaralo o tome kada će vakcinacija započeti, osim što je Zemaj rekao da je “posvećenost bila maksimalna da obezbedimo vakcinu u količinama dovoljnim za 75 procenata stanovništva “, ne spominjući dokle je stigao ovaj proces.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani na tom sastanku izjavio je da Kosovo čeka prvi kontingent vakcine AstraZeneka, za koji se očekuje da stigne u okviru Kovaks programa.

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Fatmire Muljhadža –Kolčaku, koja je ujedno i epidemiolog, rekla je da su kašnjenja u dobijanju vakcine protiv kovida-19 posledica neodgovornosti vlade i nedostatka odgovarajuće upravljanja pandemijom od strane Ministarstva zdravlja.

Zemaj je najavio je da će u februaru vakcina protiv kovida biti na Kosovu.

“Ministar ima obavezu da izađe pred građane i izjavi kada će Kosovo biti snabdeveno vakcinama i kada će građani biti vakcinisani. Ne postoji mogućnost da se pobegne od ovog odgovora, jer se već dugo konstatuje i hvali da su u pregovorima i da se ugovaraju, to se već dugo govori, ali vakcina i dalje nedostaje”, rekla je ona.

Specijalista za zarazne bolesti Iljir Toljaj rekao je za RSE da je kašnjenje u pružanju vakcine građanima Kosova zabrinjavajuće. Prema njegovim rečima, ova situacija postaje zabrinjavajuća kada pogledamo razvoj događaja i veliku ponudu vakcina iz zemalja regiona.

“Sve ovo ostavlja gorak ukus u pristupu. S jedne strane imali smo izjave da su vakcine obezbeđene, čak i da postoje predugovori 500.000 doza, a u stvarnosti se ispostavlja da nijedno od ovoga nije tačno, što ukazuje na netransparentnost i neiskrenosti vlasti prema građanima Kosova “, rekao je Toljaj.

Toljaj smatra da Kosovo veoma kasni u uspostavljanju kontakata i postizanju ugovora sa relevantnim kompanijama za vakcine. Kaže da su kontakti trebali započeti u leto 2020. Ovo kašnjenje, prem njegovim rečima, ima posledice.

“Vakcinacija stanovništva je potrebna što je pre moguće. Početak vakcinacije rizičnih grupa sigurno bi doprineo olakšanju celokupne situacije sa pandemijom. To je neozbiljnost zdravstvenih vlasti na Kosovu koje su se praktično oslonile samo na Kovaks program, kome se već zamera da je nefunkcionalan“, rekao je Toljaj.

Prema njegovim rečima, “nema volje, a verujem ni spremnosti“ vlade da se bavi ovim pitanjem.

Glavni urednik lista “Šneta“ Bujar Vitija, koji je takođe imao poteškoća u dobijanju informacija od Ministarstva zdravlja o vakcini, kaže da su zvaničnici ove institucije politizovali ovaj proces zbog predizborne kampanje u januaru, kada su konstatovali da su obezbeđene vakcine.

“Lakše je dobiti odgovor od kompanije Fajzer ili Kovaks programa nego od Ministarstva zdravlja“, rekao je Vitija.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook