Više od 40 kandidata Samoopredjeljenja za poslanike bilo u drugim strankama

Lista kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenje donela je najviše iznenađenja na ovim izborima, na njoj su, kako piše Gazeta Ekspres, imena poput Avni Dehari, Vasfije Krasnići, Šćipe Seljimi i Donika Gervala koja su protumačena kao simbolična Kurtijeva akcija dodirivanja različitih kategorija društva.

Pažnju javnosti zaobišla je činjenica da su od 110 kandidata na ovoj listi, 40 bili članovi drugih partija.

Sa ove liste 14 kandidata deo su „Guko“ liste Vjose Osmani, Donika Gervala, Hadži Avdilji, Faton Peci, Doarsa Kica, Burim Karameta, Jeta Statovci, Rustem Ljeti, Nasuf Bejta, Ekrem Mustafa, Gresa Bitići, Bljerim Gašani, Leonora Sfarka i Nita Bakali, nisu deo stranke Aljbina Kurtija, ali su na ovom spisku na osnovu sporazuma o saradnji.

Na Kurtijevoj listi se nalazi i stranka Mimoze Kusari-Ljilje, Alternativa, koja se takmičila u okviru liste PS na izborima 2019.

Arion Tači je deo liste PS iz frakcije Albanske hrišćansko-demokratske partije Kosova koju Centralna izborna komisija ne priznaje. Iako je broj 4 u ovoj stranci, Vasfije Krasnići, deo ove liste nije član Kurtijeve stranke. To je potvrdio i njen brat, pošto je postalo poznato da je Krasnići pregovarala sa DPK da postane deo njihove liste.

Iako ovih 19 na listi PS trenutno nisu njeni članovi, preko 20 drugih koji već nastavljaju svoju političku aktivnost zajedno sa Kurtijem, prethodno su bili deo drugih partija.

To je Gljauk Konjufca, jedan od najvernijih Kurtijevih ljudi danas, koji je bio deo stranke Ramuša Haradinaja ABK.

Gani Krasnići i Hidajet Hiseni su bili u DPK. Krasnići, koji je među prvih deset na ovim izborima, bio je gradonačelnik Mališeva, dok je Hiseni bio zamenik i pre nego što je bio u DPK, bio je deo DSK.

Hatidže Hodža je takođe bivši član DPK, a bila je i član ove stranke u drugom zakonodavnom telu Skupštine Kosova, od 2004-2007. godine.

Mirsad Škreta je još jedan kandidat koji je prethodno bio u DPK kao i Enver Dugoli.

Za Šćipe Seljimi koja je na ovim izborima umesto njenog supruga Redžepa Seljimija, nije poznato da li je zvanično bila deo ABK.

Gege Leši se nedavno pridružio PS ,zamenica predsednika PS Fatmire Kolćaku, bila je deo obe stranke pre nego što se pridružila stranci u kojoj se trenutno nalazi. Bila je u stranci Veton Suroia, a zatim u Haradinajevom ABK. U ABK je bio i predsednik Podujevačkog ogranka Fatmir Humoli, a sada se kandiduje u PS.

Enver Haliti, bivši gradonačelnik Uroševca, bio je deo ABK-a i pridružio se PS kada je prekinuo odnose sa predsednikom ove stranke Haradinajem. Bajram Mavrići, je takođe imao funkcije u okviru ove stranke u ogranku Kamenica.

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Arberie Nagavci bila je deo ANK Bedžeta Pacolija kao i Jahja Koka. U ovoj stranci se nezvanično kaže da je postojao još jedan kandidat za poslanika, Nazljie Balja, koja je prethodno bila u DPK.

Na listi PS nalaze se i kandidati koji su ranije bili deo Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja. To je Valjon Ramadani, koji je takođe bio poslanik u poslednja dva parlamenta.

Vrata liste PS otvorena su za članove još manjih stranaka. Poslednji član zakonodavnog tela, Ljabinote Demi-Murtezi, bila je deo Partije pravde, koju je vodio Ferid Agani.

Priča se da je bivši poslanik iz prošlog parlamenta, Eman Rahmani, bivši član DSK, na ovoj listi se nalazi i Jeton Ljajći, koji je ranije bio deo stranke Ise Mustafe.

Na spisku se nalaze i druga imena koja su bila deo različitih vladinih resora i bila su bliska vladajućim strankama, ali zvanično nije poznato da su oni bili direktno umešani u te stranke.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook