Vlada opredjelila 87 miliona eura za ekonomski oporavak

Vlada Kosova glasala je danas za dodelu sredstava u okviru Fonda za ekonomski oporavak, koja se izme─Ĺu ostalog dodeljuju kao subvencija za tro┼íkove plata preduzec╠üa na Kosovu, a opredeljeno je ukupno 87 miliona evra, prenosi Gazeta Ekspres.

Novac iz Fonda bi─çe dodeljen kao pomo─ç preduze─çima, porodicama koje primaju socijalnu pomoc╠ü, poljoprivrednicima, zatim oblasti preduzetni┼ítva, kulturnim institucijama, javnim preduzec╠üima, porodicama iz nevec╠üinskih zajednica i promociju zapo┼íljavanja ┼żena.

Nakon sednice Vlade Kosova, premijer Avdulah Hoti je rekao da c╠üe narednih dana Ministarstvo finansija nastaviti sa isplatama za sve kategorije za koje je odlu─Źeno da budu podr┼żane.

“Od 87 miliona evra, 60 miliona evra c╠üe podr┼żati preduzec╠üa, u zavisnosti od broja zaposlenih koji imaju, maksimalno c╠üemo pojednostaviti ovo pitanje ne zahtevajuc╠üi od preduzec╠üa da se prijave Ministarstvu finansija za dobijanje ovih sredstava, ali c╠üemo koristiti vrlo jednostavni kriterijumi zasnovani na broju zaposlenih koje preduzec╠üa imaju u decembru 2019. godine”, rekao je Hoti.

On je dodao da će 7,5 miliona evra biti izdvojeno za uvećavanje socijalne pomoći za period od oktobra do decembra.

Hoti je istakao da je ovim paketom pomo─çi obuhva─çeno i Ministarstvu poljoprivrede koje ─çe udvostru─Źavanje subvencija u poljoprivredi dobiti jo┼í 12 miliona evra.

“Svi poljoprivrednici koji dobijaju poljoprivredne subvencije dobic╠üe dvostruke subvencije kako bi pomogli u prevazila┼żenju situacije stvorene pandemijom kovid -19”, poru─Źio je Hoti.

Na dana┼ínjem sastanku kosovske vlade odlu─Źeno je da se po milion evra izdvoji za oblast preduzetni┼ítva i javna preduzec╠üa koja su u pote┼íkoc╠üama zbog pandemije, dok je 2,5 miliona evra opredeljeno za umetnike, kulturne institucije koje su u sastavu Ministarstava kulture, organizacije koje promovi┼íu kulturu na Kosovu i sportske federacije.

Od 87 miliona evra, po milion će dobiti Ministarstvo regionalnog razvoja kao i Kancelarija za zajednice, a sredstva su namenjena porodicama iz nevećinskih zajednica koje su u teškoj finansijskoj situaciji.

Isti iznos od milion evra opredeljen je i za Agenciju za ravnopravnost polova, kako bi se promovisalo zapo┼íljavanje ┼żena u razli─Źitim sektorima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐