Za osam mjeseci na Kosovu nestalo 112 osoba

U prvih osam meseci ove godine na Kosovu je nestalo 112 osoba, najvec╠üi broj prijavljenih slu─Źajeva je iz Pri┼ítine – 40, sledi Pec╠ü sa 23, Gnjilane sa 16, ─Éakovica 14, Prizren sa 13 i Mitrovica sa ┼íest nestalih osoba, rekli su u Kosovskoj policiji, prenosi Reporteri.

U istom periodu pro┼íle godine, prema policijskom izve┼ítaju, prijavljeno je da su nestale ─Źak 252 osobe.

U 2018. godini 240 ljudi prijavljeno je kao nestalo.

Kao faktore koji uti─Źu na ovu pojavu, sociolozi su ─Źesto pominjali same osobe, jer u vec╠üini slu─Źajeva rezultiraju smrc╠üu ili prostitucijom, ali se pominje i trgovina organima od strane kriminalnih grupa.

Istovremeno, to uzrokuje brojne posledice po porodice, uzimajuc╠üi ovde u obzir njihove brige, probleme, pa ─Źak i druge bolesti kao rezultat gubitka ─Źlana porodice. Prema sociolozima, posledice se prenose i na dru┼ítvo, ┼íto se odra┼żava na pojavu socijalne i fizi─Źke nesigurnosti, pretvarajuc╠üi je u op┼íti strah i nedostatak sigurnosti.

Najnoviji slu─Źaj nestanka zabele┼żen je u Srbici kad se o sudbini 26-godi┼ínje ┼żene danima ni┼íta nije znalo. Posle serije pretraga, gde je aktivirano mnogo dobrovoljaca, prona─Ĺena je ┼żiva Egzona Ferati u selu Glanasela kod Glogovca.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐