Kojim trikovima je ovaj čovjek spasio svoj dom: U srcu požarišta u Hrvatskoj sačuvana kamp prikolica

Ne može se ne primijetiti – kad vozite Vilarom, kanjonom koji se istegnuo osam kilometara od Žrnovnice prema Srinjinama, i koji je u zadnjoj ognjenoj kataklizmi spaljen do izgleda Mjesečeve površine – negdje na sredini mala parcela ostala je netaknuta, a na njoj kamp kućica, prikolica i masline.

Kako je ovaj komadić nekadašnjih vinograda podzidanih kamenim međama ostao pošteđen paklene sudbine? Kad se stihija smirila, kad su ostale samo priče na jednu te istu temu koja je obilježila ovu godinu na splitskom području, pronašli smo vlasnika Nikšu Barbarića (59), piše Slobodna Dalmacija.

Na 750 kvadrata ondje drži pčele i tridesetak maslina, sve je obrubio ruzmarinom i lavandom, pa ovo izgleda kao komadić mediteranskog raja usred spaljene zemlje.

– Što sam napravio? Ništa posebno. Dvadesetak dana prije požara sve sam dobro pokosio, ništa drugo… A kako s mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja linija obrane prema Žrnovnici. Tu smo čekali s vatrogascima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žrnovnica, koji su morali otići kad je postalo očito da se vatra približava svim okolnim naseljima.

– Kad smo vidjeli da se približava buktinja, poslužili smo se starim trikom – preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenoj fronti i odmah ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu. Ali spaljeno mi je okolo 2.000 kvadrata, to se nije dalo braniti. Nakon požara 2011. izraslo je “more” mladih borića koji gore kao benzin – opisao je Nikša jednostavna rješenja koja su spasila ovu parcelu, piše Slobodna Dalmacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.