Kosovo na crnoj listi za ulazak građana u Mađarsku

Mađarska je uvela nove restriktivne mere za suzbijanje pandemije, uključujući i zabranu ulaska za strance iz nekoliko zemalja, uključujući Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, koje je stavila na crnu listu sa visokim rizikom za širenje virusa, prenosi Gazeta Ekspres.

Mađari koji se vraćaju iz zemalja žute i crne liste moraće da budu podvrgnuti proverama i za njih je obavezna samoizolacija u trajanju od dve nedelje, čak i ako nisu zaraženi. Jedini izuzetak biće oni koji su dva puta testirani negativno na koronavirus u poslednjih pet dana.

Stranci koji dolaze iz zemalja navedenih na crnoj listi, koja obuhvata Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, uopšte neće imati pravo ulaska na teritoriju Mađarske, dok stranci koji dolaze iz zemalja sa žute liste suočiće se sa istim uslovima kao i Mađari.

Srbija, Bugarska, Rumunija, Portugal, Rusija, Švedska i Velika Britanija nalaze se na žutoj listi, dok se putovanje iz Hrvatske, koja je popularno odredište za odmor mnogih Mađara, sada može odvijati bez ograničenja. Lista će se redovno ažurirati. Međutim, oni koji Mađarsku koriste kao tranzit, prevoz robe i putovanja u poslovne svrhe biće izuzeti od ovih ograničenja, ali vlasti mogu vršiti zdravstvene provere tih osoba.

Inače, u Mađarskoj je do sada registrovano 4.234 osobe zaražene koronavirusom, dok je njih 595 preminulo od posledica te bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.