Evropa odobrava vakcinu Pfizer za decu uzrasta od 5 do 11 godina

Regulatorno tijelo EU za lijekove odobrilo je Pfizer/BioNTech vakcinu protiv koronavirusa za djecu od 5 do 11 godina, čime je otvoren put za vakcinaciju u svim starosnim grupama u kojima se virus brzo širi.

Evropska agencija za lijekove (EMA) kaže da je ekspertska grupa “preporučila da se indikacije za vakcinu protiv COVID-19 Comirnaty prošire kako bi uključile njenu upotrebu kod djece uzrasta od 5 do 11 godina”, koristeći trgovački naziv preparata.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) dala je takvo odobrenje 29. oktobra, a Pfizer se već koristi u dječjoj starosnoj grupi u Kanadi i Izraelu.

SAMO 3 MJESECA

U međuvremenu, izraelska studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je da zaštita od teže infekcije kod vakcinisanih osoba traje oko tri mjeseca, a vremenom se dodatno smanjuje. Pacijenti koje su autori posmatrali primili su vakcinu Pfizer-BioNTech, ali rezultati, prema istraživačima, ne bi trebalo da se fokusiraju na jednu, već na sve vakcine.

Izrael je bio jedan od prvih koji je pokrenuo opsežnu kampanju vakcinacije protiv COVID-19 u decembru 2020. Vakcinisano je gotovo cjelokupna odrasla populacija zemlje i djeca starija od 12 godina. Međutim, u junu 2021. u zemlji je počeo novi talas COVID-19.

Istraživači na Leumit institutu za istraživanje zdravstvenog sistema analizirali su elektronske zdravstvene kartone 80.057 odraslih građana Izraela koji su prošli PCR test najmanje tri sedmice nakon druge injekcije i nisu imali prethodnu infekciju COVID-19.

Počevši od 90 dana nakon druge doze vakcine, autori su uočili postepeni porast broja infekcija među vakcinisanim, iz čega su zaključili da je tokom prva tri meseca vakcina pružala odličnu zaštitu od infekcije, a potom je njeno dejstvo počelo da se smanjuje.Na kraju, ali ne i najmanje važno, prema istraživačima, vakcine nisu relevantne protiv novijih, agresivnijih varijanti SARS-CoV-2.

21-89 dana nakon druge doze, udio pozitivnih testova u svim starosnim grupama je 1,3%, nakon 90-119 dana ovaj pokazatelj se povećava na 2,4%, nakon 120-149 dana je 4,6%, nakon 150-179 dana – 10,3 posto, a nakon 180 i više dana – 15,5 posto. Dakle, u odnosu na početnih 90 dana nakon druge doze, rizik od infekcije nakon šest mjeseci je već 2,82 puta veći.

Prema riječima autora, glavni zaključak je da vremenom zaštitni učinak dvokomponentnih vakcina slabi i nakon otprilike šest mjeseci potrebna je treća doza, posebno u slučajevima kada se pojavljuju nove, mutirane varijante infekcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.