1.320 predmeta ratnih zločina još čeka

Rok propisan Strategijom prema kojem se najsloženiji i najprioriteniji predmeti moraju okončati do 2015. godine, a svi ostali do 2023., brzo se približava. Ostalo je još 1.320 predmeta ratnih zločina koje treba procesuirati, rekao je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” Francesco Caruso, vođa projekta misije OSCE-a u BiH “Procesuiranje raznih zločina”.

Naglasio je da je do sada u BiH zabilježen prilično značajna uspjeh u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

– U periodu između 2004. i 2012. godine okončano je 206 predmeta ratnih zločina. Osuđeno je 229 osoba na ukupno 2.224 godine zatvora – kazao je Caruso.

Izrada i usvajanje Državne strategije za rad na ratnim zločinima 2008. godine smatra da je bio važan korak u nastojanju da se riješe sistemski problemi, koji koče učinkovito procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Pravosudne institucije na državnom nivou, prema njegpvim riječima, su do sada vodile efikasne i pravične postupke u skladu sa standardima poštivanja ljudskih prava.

Iako je, kako kaže, veliki broj sudova i tužilaštava u FBiH, RS-u i Distriktu Brčko BiH značajno doprinio provođenju istraga, krivičnom gonjenju ostalo je još, navodi, 1.320 predmeta ratnih zločina koje treba procesuirati.

– Sasvim je jasno da je potrebno značajno ubrzati dinamiku procesuiranja predmeta u BiH na svim nivoima da bi se ispoštovali rokovi zadati Strategijom – istakao je Caruso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.