121 osoba je osuđeno zbog korupcije na Kosovu

Od prijavljenih slučajeva po službenoj dužnosti osumnjičeni su bili sudije i ostalo osoblje u sudovima, ukupno 11 slučajeva.

Takođe bilo je korumpiranih javnih službenika u kategoriji drugih institucija, Pošta i telekomunikacije, KEK, RTK, Kosovska agencija za privatizaciju bivših društvenih preduzeća, nezavisne institucije, nevladine organizacije, ukupno 60 slučajeva.

Vodila se istraga i protiv korumpiranih javnih službenika u Vladi Republike Kosova, agencije koje posluju u okviru ministarstva, 30 slučajeva.

Prijavljeni su slučajevi i vođena istraga po službenoj dužnosti protiv funkcionera lokalnih opština na Kosovu, 56 slučajeva, navodi se u saopštenju agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija protiv korupcije je intervenisala u slučajevima gdje je bilo sumnje da postoji kršenje zakona u oblasti javnih nabavki, 20 slučajeva.

Preteni je rekao da ukupna vrijednost potencijalne štete od korumpiranih, trebalo je da bude oko 11 miliona evra.

Tokom 2011 godine zatvoreno je 103 slučajeva koji su se vodili protiv korupcije.

Prema izvještaju, 20 predmeta su zatvorena jer nije postojao pravni okvir u skladu sa važećim ovlašćenjima agencije, 50 slučajeva je zatvoreno jer nakon sprovođenja istrage u vezi sa ovim slučajevima nisu pronađeni dokazi koji bi ustanovili da je postojala korupcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.