19 godina od pokolja u Ahmićima

Ubistvo Halida Pezera 20. oktobra 1992. bilo je uvertira za pokolj i spaljivanje mještana mirnog sela u okviru akcije „48 sati pepela”, osmišljene u zločinačkim umovima zapovjednika HVO-a.

Centralni program bit će upriličen u ponedjeljak, na mezarju Stari Vitez i u samim Ahmićima. Najstariji ubijeni imao je 80 godina, najmlađe dijete tri mjeseca. U Ahmićima su stradali i prognani iz Karaule, Jajca, Višegrada i Foče koji su našli ovdje utočište.

Ubijena Selma imala bi danas devetnaest godina i tri mjeseca. Bebu u bešici ubili su, a nakon što su ubili i njene roditelje, zapalili su ih zajedno s kućom. Ubijena je i Fatima Harčević, 81-godišnja nena koja, sigurno, nije bila “vojni cilj”.

Njihovi dželati dobivali su mizerne kazne, po nekoliko mjeseci zatvora za jednog ubijenog. Čak polovina ubijenih nije ni dostojno ukopana. Kako ističu, iz godine u godinu, mještani odavno ne vjeruju u ovozemaljsku pravdu.

Uništene su 152 kuće, ubijeno 116 ljudi, djece, staraca. U jedanaest porodica nema muške glave, trideset šest je udovica, četvorica samaca, 47 djece bez jednog ili oba roditelja. Ubijeno je osmero djece uzrasta do sedam godina. Ubijeno je još osmero maloljetnih dječaka i djevojčica. Trideset i devetero ubijenih imalo je više od pedeset godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.