2015. godine Amerikanci će saditi biljke na Mjesecu

Ovakva neobična misija kreće 2015. godine!Ukoliko sve prođe po planu, to će biti prvi put da život nastane na čvrstom nebeskom telu van Zemlje.Lunarni tim za rast biljaka, u kojem su naučnici NASA, investitori, studenti i volonteri, planira da 2015. godine uzgaja bosiljak, suncokret, repu i korov arabidopsis u omanjim aluminijumskim cilindrima.

Skladišta nalik konzervama biće snadbjevena kamerama, senzorima i elektronikom, koja naučnicima dozvoljava da na Zemlji posmatraju razvoj biljaka.To okruženje mora biti sposobno da samostalno reguliše temperaturu i doprema vodu i struju, kako bi pobijedilo surovu lunarnu klimu.U istraživanje nisu uključeni samo najbolji i najugledniji naučnici već i obični građani, pa čak i deca.

Naime, NASA će u škole širom Amerike poslati cilindre s biljkama identične kao one koje će poslati na Mesec.Prvi razlog, u svakom eksperimentu je potrebna kontrolna grupa. Na ovaj način se izbjegava da se mnogi resursi, vrijeme i novac utroše ako bi se čitav poduhvat ponovio nekoliko puta.

Drugi razlog jeste želja da se deca i mladi više uključe i zainteresuju ne samo za ovu misiju, već i druge slične akcije.Projekat uzgajanja biljaka na Mjesecu iznenađujuće je jednostavan i jeftin.

Zahvaljujući rapidnom tehnološkom napretku u proteklih nekoliko godina, djelovi koji su nekad koštali milione dolara sad su nekoliko hiljada. Ipak, ono što je ovu misiju učinilo mogućom, jeste jedna neočekivana pogodnost.

Kompanija “Google” osmislila je nagradu „Lunar X“, vrednu 20 miliona dolara, koja će se dodeliti privatnoj kompaniji koja se pokaže kao najbolja za lansiranje robotske letelice na površinu Zemljinog satelita.Osim toga, vozilo će biti u stanju da se kreće tlom. Ko god da pobijedi, zajedno sa robotom na Mesec će odnijeti i biljke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.