4 načina da ojačate imunitet tokom zime

Uravnotežena ishrana je jako važna da bismo imali zdrav organizam i jak odbrambeni sistem, koji će nas štititi od infekcija i bolesti. Evo nekih od namirnica koje pozitivno utiču na imunitet.

1) PROBIOTICI

Namirnice bogate dobrim bakterijama, kao što su jogurt, kefir, alge i kiseli krastavčići, pomažu da održavamo snažan i zdrav imunitet.

2) ANTIOKSIDANSI

Svježe voće i povrće moraju da budu uključeni u svakodnevnu ishranu zbog toga što obiluju vitaminima i antioksidansima, kao što je vitamin C.

Oni pomažu u održavanju zdravih ćelija i sprečavanju slobodnih radikala. Izbjegavajte smrznuto voće i povrće, kao i ono u konzervi, bolje se odlučite za sezonsko i svježe.

3) ČAJEVI

Zeleni, crni, crveni ili bijeli, svi će vam pomoći na jedan ili drugi način u očuvanju imunog sistema, zbog toga što obiluju antioksidansima, mineralima i jedinjenjima koji čuvaju i revitalizuju naš organizam i pomažu kod stomačnih tegoba, umora i mučnine.

4) ZDRAVI PROTEINI

Nemasni mesni proizvodi, kao što je piletina, teletina i ćuretina, a pogotovo riba, su sastojci koji se moraju uključiti u ishranu radi održavanja jakog imuniteta.

Poznato je da je moguće da živimo zdravo i bez unošenja ovih namirnica, ali ako niste vegetarijanac, bar tri puta nedjeljno uključite ove namirnice u svoju ishranu, jer će vam zbog visokog sadržaja vitamina i minerala, pomoći da održite svoj organizam zdravim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.