7 najboljih navika za zdravu i lijepu kosu

Savršen izgled kose koja je ujedno i zdrava san je svih žena. Međutim, žene su više zaokupljene njezinom dužinom i trenutno lijepim izgledom, umjesto da fokus bude na zdravlju kose.

Ono što treba shvatiti je sljedeće – što se više njeguje kosa, ulaže u njeno prirodno održavanje i zdrav način njege, dužina i volumen će sami prirodno doći. Dugoročno ulaganje u kosu, što uključuje pravilnu njegu i zdrave navike, pomoći će vam da ubuduće uvijek imate lijepu urednu frizuru i zdravu kosu.

Pripremili smo za vas nekoliko savjeta koje biste trebali usvojiti kao svakodnevne navike, kako biste mogli ispuniti svoje želje i uživati u svom besprijekornom izgledu.

Pročitate kojih 7 navika biste trebali primijeniti odmah.

Hranite vašu kosu

Zdrava ishrana je pravilo za sve kada je u pitanju zdravlje, uključujući i kosu. Zdravlje iznutra dolazi, a kada se zdravo hranite to će se primijetiti i na vašoj kosi. Uvrstite u ishranu svježe voće i povrće, dosta vode i čajeva konzumirajte. Preko ljeta kada je izbor voća raznosvrstan pravite smutije i voćne šejkove, koji će vas ujedno zasladiti i nahraniti vašu kosu, odnosno napuniti vitaminima cijelo tijelo.

Mješavina voća i povrća je defintivno ukusan i najlakši način da svojoj kosi pružite dnevnu dozu njege bez ikakvog opterećenja i gubljenja vremena. Ujedno, vitamini i hranljive materije iz namirnica će vratiti folikulima dlaka izgubljen sjaj i elastičnost, a zatim pomoći da se dlaka prirodno obnovi, povrati kvalitet i zdravo raste.

Budite oprezni sa aparatima za sušenje kose

Sa fenom za kosu i drugim toplotnim aparatima treba biti oprezan ako želite da vam kosa bude zdrava. Idealno je ostaviti je prirodno da se osuši, ali to nije uvijek moguće. Razloga je mnogo, a samo neki od njih su: imate gustu kosu koja se sporo suši, dosta je zahtjevna pa joj je potrebno oblikovanje, svečane su prilike ili slavlja, oprali ste kosu prije spavanja, žurite da izađete pa je morate osušiti….

Kada je u pitanju sušenje kose, jedno je sigurno i to nemojte nikada zaboraviti – previše toplote lako može dovesti do oštećenja i onda se neće moći vratiti u prvobitno stanje. Odnosno, neće biti zdrava, već kao posljedica prečeste ili nepravilne upotrebe toplotnih aparata postaće suva, lomljiva, oštećena, sa suvim, krzavim i rascvetalim krajevima.

Sve navedeno ne znači da morate izbaciti fen, presu, figaro i druge aparate za stilizovanje i sušenje kose, već znači da morate biti oprezni sa upotrebom. Evo nekoliko savjeta kako da zaštitite svoju kosu u takvim situacijama, a ona će posle toga i dalje biti lijepa i zdrava:

  • koristite apatate koji imaju više opcija za podešavanja temperature (ne samo tastere uključeno/isključeno, već aparate koji imaju podešavanja za niske i jače temperature sušenja),
  • pripremite kosu za sušenje i oblikovanje, kako biste bili sigurni da je dobro hidrirana i spremna za fen,
  • uvijek koristite sredstvo za zaštitu od toplote, koje je neka vrsta “barijere” između aparata za sušenje i stilizovanje i vaše kose, da biste efikasno spriječili oštećenja (ili sveli šanse na minimum), a dobili savršenu završnu obradu.

Redovno perite kosu i dobro čistite vlasište

Rekli smo da zdravlje iznutra dolazi, ali samo pod uvjetom da je i zdravo okruženje. Dakle, ako je teme glave čisto i zdravo, to je povoljno okruženje za njen rast. Kada je vlasište prljavo ili nezdravo, to može zatvoriti pore i folikule dlaka. Prljavština neće mnogo utjecati na brzinu rasta koliko na rast zdrave i lijepe dlake, a jasno je da ne želite da se pohvalite masnom i prljavom kosom.

Koliko često ćete je prati svakako najviše zavisi od vaših potreba i svakodnevne rutine, ali podjednako je važno koje i koliko proizvoda koristite. Najmoćniji su svakako šamponi, ali ne treba zanemariti i povremeni piling vlasišta, kako biste se što bolje riješili nakupljene nečistoće na temenu. Pravilnim pilingom prirodna ulja na dlaci ostaće netaknuta, a vaša kosa i frizura na sigurnom putu do ljepote i njegovanog i zdravog izgleda.

Koristite vrhove prstiju dok perete kosu

Češkanje glave tokom pranja kose može stvoriti zaista prijatan osjećaj, ali sa grebanjem vlasišta oštrim noktima ne treba pretjerivati. U tom slučaju može doći do ogrebotina i do oštećenja kože na glavi, a zatim i do crvenila, naročito ako je teme glave osjetljivo.

Umjesto noktima, trljajte vlasište jagodicama i vrhovima prstju, samo malo jače pritisnite. Podjednako dobro i temeljno ćete istrljati i skinuti svu prljavštinu sa glave, pritom omogućiti nesmetan rast kose i bez agresivnog grebanja noktima.

Koristite hidratantne preparate za pranje i negu kose

Važno je da znate šta od kozmetike koristite, odnosno kojim šamponom perete kosu. Uvijek se radije odlučite za prirodni šampon za kosu ili za šampon bez sulfata, zato što sulfati i drugi veštački aditivi mogu biti štetni.

Najvažnije, isušuju kosu, eliminišu njenu prirodnu vlažnost, smanjuju elastičnost i dodatno uništavaju izgled i zdravlje kose. Zato je važno da šampon bude na prirodnoj osnovi, biljni, da temeljno i nježno čisti vlasište, pritom vraćajući hidrataciju kosi.

Sljedeći korak rutine pranja i dubinske njege, kako bi se osigurao zdrav rast i izgled kose, jeste nanošenje dobrog balzama. Njegova uloga jeste da zadrži tu vlažnost i svježinu u vlasi. Ipak, ne smijete koristiti bilo koji balzam niti ga držati koliko vi smatrate da je potrebno, već tačno prema uputstvu. Ako je namijenjen za duže djelovanje onda je to u skladu sa uputstvom. Ako nije, već se ispira posle 2-3 minute, slijedite način korišćenja kako se pramenovi kojim slučajem ne bi oštetili. Stavite ga na kosu, a zatim pramenove nježno razmažite.

Poslednji korak ove navike vezane za njegu kose, jeste da osigurate da ona nakon pranja bude i dalje mekana, elastična i lepršava. Zato je potrebno da zadržite vlagu unutar dlake i nakon njenog sušenja, a najbolje se to postiže ako posle pranja koristite maske i pakovanja za kosu.

Redovno se šišajte

Redovnim odlaskom kod frizera na šišanje pokazujete brigu o sebi. Kosa svakoga dana raste i neizbježno je da se kida, puca, oštećuje i lomi. Šišanjem kose jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca skinućete iskrzane krajeve koji mogu dovesti do još većeg oštećenja.

Takođe, tako će biti ravnomjerno njegovana i uvijek lijepo dotjerana, pritom i zdravija. Svaki frizer će se potruditi da izgledate što bolje kada završi sa vašom frizurom, kako biste izašli iz njegovog salona uredni. Vaša zdrava i lijepa kosa je najbolja reklama za neki frizerski salon.

Noću zaštitite kosu

Noću je kosa sklona lomljenu podjednako često kao i tokom dana, naročito ako je tanka ili osjetljiva. Za razliku od dnevne varijante, kada je svjesno možete zaštititi, noću je zaštita kose nešto teža pošto spavamo. Ipak, postoji način da se sačuva tako da ujutru bude uredna, nezamršena i elastična.

Prije spavanja, obmotajte kosu satenskim ili svilenim šalom ili navucite laganu svilenu kapicu. Ipak, ako više volite da vam kosa ostane slobodna noću onda je rješenje da spavate na svilenoj ili satenskoj jastučnici.

Zdravlje vaše kose je podjednako važno kao i njega cijelog tijela. Koristite prirodne preparate za negu kože i kose.ali je mnogo važnija od toga da li imate dugu ili kratku frizuru. Fokusirajte se na zdravlje i njenu pravilnu njegu, a kada se najmanje nadate dužina će sama doći.

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook