7 namirnica koje imaju ulogu četkice za zube

Za blistav osmijeh i zdrave zube spremni smo dizati kredite, no kako bi ipak spriječili takav radikalan potez pomoći mogu disciplina i dobre higijenske navike koje u ovom slučaju uključuju korišćenje namirnica koje čuvaju zube zdravima.

Celer
Celer nazivaju i prirodnom četkicom za zube jer zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana efikasno uklanja čestice hrane koje ostaju u ustima nakon jela, smanjuje nivo kiselosti i podstiče lučenje iz pljuvačnih žlijezda.

Gorušica
Sjemenke biljke gorušice sadrže eterična ulja koja su od izrazite važnosti za zdravlje jer imaju antibakterijsko djelovanje. Stoga je ulje gorušice efikasno u uklanjanju mrlja na zubima nastalih pušenjem i konzumiranjem kafe.

Luk
Specifičan ljuti ukus i miris luka posljedica su eteričnih ulja koji imaju jaka antibakterijska svojstva. Konzumiranjem svježeg luka smanjuje se količina bakterija na zubima, a time i vjerovatnost od nastanka karijesa.

Zeleni čaj
Poznato je da zeleni čaj sadrži značajne količine fluorida koji djeluju na čvrstoću zubi, te štite zubno meso od upala. No ovi listići sadrže i važan sastojak katehin koji otežava bakterijama zadržavanje na zubima, smanjuje njihovu količinu te im otežava da proizvedu plak.

Menta
Iako se menta najčešće koristi kao osvježivač daha ona sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Stoga je žvakanje svježih listića mente osim za zadah važno i za zaštitu zubi od bakterija.

Kivi
Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji često vodi gubitku zubi zato je unos kivija kao voća koje obiluje C vitaminom izrazito važan. C vitamin podstiče proizvodnju kolagena koji desni održava zdravima.

Voda
Voda je najvažniji faktor u održavanju higijene zubne šupljine jer smanjuje nivo kiselina koje se stvaraju fermentacijom ugljenih hidrata u ustima i koje uzrokuju propadanje zubi. Voda podstiče oslobađanje sline koja neutralizira kiselinu koja uništava zube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.