7 znakova da imate manjak magnezijuma u organizmu: ODMAH REAGUJTE

Vitamini i minerali su nam potrebni kako bismo funkcionisali kako treba i kako bismo obavljali sve poslove regularno. Ipak, ponekad nam nedostatak nekih vitamina izazove i određene simptome, koje bi trebalo na vrijeme da prepoznamo, piše Ona.rs

 

Da li ste nekad imali problem sa magnezijumom? I da jeste i da niste, pogledajte u nastavku kojih je to sedam simptoma koji pokazuju da imate problem sa nedostatkom magnezijuma.

 

1. Trzaji i grčevi mišića

 

Ukoliko vam se ovo javlja, znak je da imate nedostatak magnezijuma, a u težim slučajevima može izazvati napade ili konvulzije, piše “Health line”. Naučnici vjeruju da su ovi simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma u nervne ćelije, što hiperstimuliše mišićne nerve. Međutim, ovo može imati i druge uzroke poput stresa ili prekomjerne količine kofeina.

2. Mentalno zdravlje

Jedan od primjera je apatija koju karakteriše mentalna obamrlost ili nedostatak emocija. Nizak nivo magnezijuma može da poveća rizik od stresa, depresije i anksioznosti.

3. Osteoporoza

Ovo je poremećaj koji karakterišu slabe kosti i povećan rizik od preloma kostiju. Nedostatak magnezijuma, koji može direktno oslabiti kosti, jedan je od faktora za osteoporozu.

4. Umor i slabost mišića

Umor je zaista širok pojam koji uključuje simptome fizičke i mentalne iscrpljenosti. Iako je to pokazatelj da bi trebalo da se odmorite, može biti znak da imate zdravstveni problem, ujedno da imate nizak nivo magnezijuma. To utiče na nervne signale i nivoe kalijuma u mišićnim ćelijama, koji izazivaju umor i slabost.

5. Visok krvni pritisak

U studiji koja je rađena na životinjama pokazano je da nedostatak magnezijuma može da poveća krvni pritisak. Pa iako nema direktnih dokaza, istraživanja sugerišu da nizak nivo magnezijuma ili loše namirnice mogu da ga povećaju.

6. Astma

Nizak nivo magnezijuma je dosta čest slučaj kod osoba koje pate od astme. U tome mogu da pomognu inhalatori sa magnezijum sulfatom koji mogu da pomognu u smanjenju blagih simptoma.

7. Nepravilan rad srca

Ukoliko vam se javi srčana aritmija ili nepravilan rad srca, to je potencijalan ozbiljan efekat nedostatka magnezijuma. Kod nekih može da izazove lupanje srca koje su zapravo pauze među otkucajima.

preuzeto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.