8 velikih NE dok ste na dijeti

Na puno stvari morate paziti kad krenete na dijetu. Imajte na umu da je zdravlje na prvom mjestu i zato se nekih stvari morate pridržavati da bi mršavjeli i dobro se osjećali.

NE preskačite obroke

Ukoliko preskačete obroke to vam neće pomoći da skinete kilograme pa čak može uticati na to da vam se izgubljeno vrati. Pokušajte jesti pet malih obroka tokom dana umjesto jednog ili dva velika obroka. Na taj način nećete pregladniti i unositi u organizam višak kalorija.

NE zaboravite brojati

Ne mislimo na odbrojavanje kilograma prema manjim vrijednostima nego na kalorije. Zbrajanje kalorija je odličan način organizacije vašeg programa mršavljenja. I ne preskačite pri brojanju. Ako jedete salatu uračunajte i dresing. Zbrajajte i napitke pogotovo kafu i mlijeko u njoj.

NEmojte dehidrirati

Unos tekućine u organizam za vrijeme dijete je izuzetno važan. Možda otkrijete da ste puno manje gladni ako tokom dana pijuckate vodu jer se često početak dehidracije manifestira kao glad.

NE zaboravite vježbati

Možda ćete dijetom izgubiti višak kilograma ali niti mršavo tijelo nije lijepo ako nije zategnuto. Vježbajte po pola sata pet puta nedjeljno.

NE izbacujte ugljene hidrate iz prehrane

Izbacite samo one loše za vašu liniju poput onih u tjestenini. Hljeb sa cjelovitim žitaricama i svježe povrće koji ih takođe sadrže trebaju biti na vašem meniju.

NE izgladnjujte se

Nikad! To je čak i opasno po život kao i tjeranje na povraćanje nakon jela. Imate li ovakvih problema potražite stručnu pomoć odmah.

NE zaboravite si postaviti ciljeve

Lakše ćete se uhvatiti u koštac s novim programom prehrane ako si postavite jasan cilj. Znati da postoji tačka do koje želite stići olakšat će vam rušenje svih prepreka na putu. Biti ćete motiviraniji ako si kažete «smršavit ću pet kilograma» umjesto «dovest ću se u formu».

NE obeshrabrujte se

Ako ipak pokleknete u nekom trenutku i pojedete neki fini kolač koji se ne bi smio naći na vašem tanjiru to ne znači da sve trebate odbaciti. Pridržavajte se i nadalje svog plana i vježbajte malo žešće nego inače. Samo pazite da vam se ovakvo posrtanje ne događa prečesto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.