Thaçi: Druga decenija državnosti Kosovu će donijeti učlanjenje u NATO i Evropsku Uniju

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je ubjeđen da će druga decenija državnosti donijeti Kosovu učlanjenje u NATO i Evropsku Uniju”.

On je to izjavio na konferenciji “Naredna decenija Kosova: Napredak reformi, regionalna saradnja i integracija u EU”, koja je održana danas povodom 10 godina nezavisnosti i uoči Samita u Sofiji, a organizovala je Grupa za dokumentaciju i istraživanja.

Thaçi je dodao da u kosovskoj politici ima zrelosti.

“Naredni mjeseci će biti odlučujući za jačanje države. Kao i u svakoj državi regiona i na Kosovu ima zrelosti, ima i ogovaranja, ali sam ubjeđen da će druga decenija državnosti Kosovu donijeti učlanjenje u NATO i UN, nadam se da će biti moguće i učlanjenje u EU”, rekao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, Kosovo je uspješna priča.

“Mi smo imali nepotrebna dešavanja u zemlji i Skupštini Kosova, gdje su stvoreni nepotrebni prizori sa bacanjem suzavca i tako dali dodatne argumente za one koji su skeptični za nezavisnost Kosova”, dodao je on.

Međutim, jedan od uspjeha Kosova je prema njegovim riječima ratifikakovanje Sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom i smatra da je to potvrda političkog konsenzusa Kosova.

Istakao je da “EU neće prihvatiti ni Kosovo ni Srbiju bez prethodnog rješavanja pitanja između dvije države”.

“Znam da je dijalog dosta težak za Kosovo, ali istovremeno sam ubjeđen da je jedini put koji moramo da slijedimo. Hoću da istaknem da je politici Kosova potrebna duboka reforma, koja zavisi od političkih partija. Zahvaljujem se civilnom sektoru za svoj doprinos. Uloga medija nastaviće da bude ključan faktor, ali smo sretni što su nam mediji bolji od drugih zemalja u regionu”, istakao je Thaçi.

Dodao je da bi u interesu Srbije bilo i priznanje nezavisnosti Kosova od strane Rusije, jer bi se tako ona oslobodila od “lažnog tereta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.