Skupština Kosova nefunkcionalna, sjednice bojkotovane

Uoči glasanja o raspuštanju parlamenta poznavaoci političkih prilika smatraju da je ovaj saziv Skupštine Kosova, iako je usvojio najveći broj zakona, bio najneodgovorniji do sada i dodaju da ovo zakonodvano telo i dalje ne poštuje neka od osnovnih prava srpske zajednice na Kosovu.

Nedostatak kvoruma uticao je da se veliki broj sednica Skupštine Kosova ne održi, što je dovelo do toga da šesti saziv parlamenta bude nefunkcionalan, smatra profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu.

„Po nekim ispitivanjima koja su rađena 35 do 36 odsto održanih plenarnih sednica bilo je bojkotovano od strane opozicije, ali začudo ili nažalost oko 19 odsto svih sednica je bilo bojkotovano i od strane koalicije na vlasti.To je neprimereno, a drugo od septembra – oktobra prošle godine ima više od 70 tačaka, ako ne grešim, koje poslanici nisu uspeli da razrade i zaključe“, rekao je Baraljiu.

Takođe, ni plan skupštine nije do kraja sproveden, dodaje Baraljiu i navodi da nije bilo dovoljno ni skupštinske ni poslaničke odgovornosti.

„Po Ustavu Kosova mandat je dobijen od građana i na osnovu toga svaki poslanik je samostalan da njime raspolaže kako smatra i u duhu ustava i zakona Kosova.Međutim, više puta je tu bilo više politike i više uticaja od strane političkih partija na rad parlamentarnih grupa i samih poslanika, to se odrazilo negativno“, rekao je Baraljiu.

Programski direktor Aktiva Miroslav Marinković je ocenjujući rad Srpske liste rekao da ona svoj potencijal kao deo vladajuće koalicije nije mogla da prenese na polje onih incijativa koje služe dobrobiti građana.

„Dvogodišnji politički parlamentarni život Srpske liste bio je obeležen konstantnim problemima u odnosima sa koalicionim partnerima, konstantnim problemimama u međunacionalnim odnosima zbog kojih su često bojkotovali rad skupštine, a kad već nisu u skupštini onda ne možemo da ocenjujemo koliko su oni bili uspešni u odbrani srpskih interesa“, dodao je Marinković.

On smatra da kosovski parlament i dalje ne poštuje neka od osnovnih prava srpske zajednice na Kosovu.

„Ono što je bitno za srpsku zajednicu neka od osnovnih pitanja su i dalje ostala van nekih parlamentarnih procedura, kao npr. upotreba jezika i Zakon o upotrebi jezika.Imamo problem, ne samo sa tim zakonom i negovim nesprovođenjem već imamo problem i sa upotrebom jezika u samom parlamentarnom životu, tako da ne bih mogao da ocenim šta su oni generalno uradili.Veliki broj zakona je donet, ali da li su ti zakoni tačno ono što treba srpskoj zajednici koju ja predstavljam, nisam siguran da su uspeli u tome“, kazao je Marinković.

Aktuleni saziv Skupštine Kosova koji je formiran 7. septembra 2017. godine do sada je usvojio 75 zakona, što je najviše od uspostavljanja parlamentarizma na Kosovu.Istovremo za gotovo dve godine održano je samo 10 redovnih i 17 vanrednih sednica.Inače za 22.avgust je zakazana sednica na kojoj će se razmatrati raspuštanje ovog tela, što otvara put vanrednim parlamentarnim izborima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.